Paylaş
Çoğumuz onun birçok şiirini onun besteleriyle andık. Besteleriyle büyük şairi müzik alanında da yaşattı.
Nâzım Hikmet de eserleri farklı isimler tarafından bestelenen şairlerden. Bilhassa besteci/piyanist Fazıl Say ile birlikte anılır. Nâzım Hikmet Oratoryosu, çalınıyor, dinleniyor, çok da beğenildi.
Yahya Kemal ve Nâzım Hikmet’in şiirleri şimdi tek albümde yeni besteleriyle bir araya geliyor. İsmail Birateş’in bestelediği eserleri, Aylin Şengün Taşlı(1) söylüyor.
CD’nin başında, “Yahya Kemal ve Nâzım Hikmet” üzerine tanıtıcı bir yazı var.
Bestelenen şiirlerden bazıları mutlaka ezberinizdedir. Az bilinen şiirleri de bir yandan dinleyip, bir yandan da okursunuz.
Elbet bu bir yenilik. Ben müzik çalışmalarındaki çeşitlemeleri sevdiğimden hepsini dinledim. Hiç kuşkusuz bir başka lezzeti düşünerek. Albümde eserleri çalan saz sanatçıları da tanınmış adlardan oluşuyor.
Hangi şiirler bestelenmiş. Merak edenler için listeyi yazıyorum.
Itrî (Yahya Kemal), Mevlânâ (Nâzım Hikmet), Vuslat (Yahya Kemal), Bir Dakika (Nâzım Hikmet), Nazar (Yahya Kemal), Kar Musikileri (Yahya Kemal), Cemil Ölürken (Nâzım Hikmet), Dağlar Dereler (Yahya Kemal), Yine Akşam Oldu (Nâzım Hikmet), Sekiz Yüz Elli Yedi (Nâzım Hikmet).
MUALLİM İSMAİL HAKKI BEY’İN ESERLERİ
İKİ CD’den oluşan albümün kapağındaki yazı:
“Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Bir Muallim”
Muallim İsmail Hakkı Bey, Doğumunun 150. Yılı Anısına, Sanat Yönetmeni: M. İhsan Özer (2).
Murat Sâlim Tokaç, Önsöz’de değerli müzikçiyi tanıtıyor: “Elinizle tuttuğunuz bu albümle; operet, marş, dinî eserler de dahil, 1000’e yakın besteye imzasını atmış, farklı dil ve kültürlere ilgi duyan, eğitimci ve araştırmacı, ‘Mekteb Kurucusu’ Ser-sâzende ve Müezzinbaşı unvanlarını haiz, İstanbullu musikişinâsların ve bu devrin gözdesi Muallim İsmail Hakkı Bey’i, daha önce icra edilmemiş eserleriyle yeniden hatırlayacağız. Nota mecmuaları, defterler ve müzik sahasında çeşitli evrak tertip ederek musiki külliyatımıza da büyük hizmetler sunan Muallim İsmail Hakkı Bey, aynı zamanda yeniliğe açık bir icracı, azimli bir musiki nazariyatçısıdır.”
M. İhsan Özer de Giriş’te Muallim İsmail Hakkı Bey’in öneminden söz ediyor.
Albümde Özata Ayan’ın yazısından, yaşamını, önemli bestelerini de öğrenebilirsiniz. Ayan’ın yazısının son paragrafı onu tanıttığı için okunmalı:
“Alçakgönüllü, güler yüzlü, bildiğini öğretmekten hoşlanan, 62 yıllık ömrü boyunca musikimizi yaşatmak için elinden geleni insan üstü bir çabayla yapmaya çalışmış olan Muallim İsmail Hakkı Bey’in cenaze merasiminde bir ilk yaşandı. Naaşı Chopin’in Cenaze Marşı, hafızların okuyuşları ve Haham mersiyelerinin birbirine karıştığı büyük bir kalabalıkla 31 Aralık 1927’de, Eğrikapı Mezarlığı’na defnedildi. Böylelikle ilk kez bir Türk Musikisi sanatkârının cenaze törenine Batı müziği bandosu refakat etti.”
Büyük bir müzik adamını tanıyın, bestelerini dinleyin.
Türk müziğini bilen, dinleyen biri onun birçok bestesini bu CD ile yeniden anımsayacaktır.
* * *
MÜZİK dünyanızı zenginleştirecek iki CD.
------------------------
(1) Kalan Müzik
(2) Kültür ve Turizm Bakanlığı
Paylaş