Paylaş
İcra ettiği bestecilerin felsefesini, parçanın ardındaki düşünceyi bilen müzisyenlerdendir.
Her müziksevere salık vereceğim bir kitap yayımlandı:
İdil Biret, Kayıtlar ve Yorumlar, Hazırlayan: Ünal Öziş.
Piyano müziğinin üç yüz yıllık tarihinde İdil Biret ile bir gezi.
İlk sayfada bir teşekkür yazısı:
“Ünal Öziş, büyük piyanist İdil Biret’e ve eşi Şefik Büyükyüksel’e bu kitabın hazırlanmasındaki yardım ve teşviklerinden ötürü müteşekkirdir; yine kendilerine ve IBA (Idil Biret Archiv) kurumuna kitaptaki birçok fotoğrafı ve İngilizce yorumları kullanılmasından ötürü çok teşekkür eder.
Ünal Öziş, Mart 2022’de yitirdiği eşi merhume Tomris Öziş’e geçmişteki teşviklerinden ötürü; kızları Zeynep Öziş’e yayımlanmış yorumların çevirisinin kontrolü ve Ayşe Öziş’e kitabın tasarımının biçimlendirilmesi konularında teşekkür etmektedir.
Bu kitabın yayımlanması bağlamında kitabın tasarımı konusunda Creative Nokta kuruluşuna, mükemmel basımı sağlayan Metro matbaacılık kuruluşuna Ünal Öziş teşekkürlerini sunmaktadır.”
Kitap Türkçe ve İngilizce iki dilde yayımlanmış.
Ünal Öziş, kitabın yazılma serüvenini şöyle özetliyor:
“İdil Biret adını ilk kez 1948’de, kendisi 7 yaşında iken, Türkiye Cumhuriyeti’nin o tarihteki Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün öncülüğünde, yetenekli genç müzisyenlerin geliştirilmesi için çıkartılan yasa dolayısıyla duydum.
O yıllarda ben, ünlü Galatasaray Lisesi’nin 14 yaşında bir öğrencisiydim; babamın çok geniş, zamanın önde gelen piyanistlerinin yorumladığı, muhtelif bestecilerin pek çok piyano eserini de kapsayan bir plak koleksiyonu vardı; kız kardeşim de piyano öğreniyordu. Bu bağlamda ben de, çok özel bir piyanist olan İdil Biret’in müzik dünyasında yükselişini izlemeye koyuldum.
Ben müzisyen değilim, müzik bilimci de değilim fakat son otuz yılda müzikle ilgili, özellikle büyük soprano Leyla Gencer ve efsanevi piyanist İdil Biret konusunda çok sayıda konferans verdim.
Bu kitabın, büyük Türk piyanisti İdil Biret’in dünyaca yaygın tanınmışlığına, onun 80’inci yaş günü bağlamında, mütevazı bir katkıda bulunmasını diliyorum.”
İçindekiler:
- Bölüm 1:
İdil Biret’in yaşam öyküsü
- Bölüm 2:
İdil Biret’in kayıtlarına genel bakış
- Bölüm 3:
Bach
- Bölüm 4:
Mozart
- Bölüm 5:
Beethoven
- Bölüm 6:
18’inci yüzyılın diğer bestecileri
- Bölüm 7:
Chopin
- Bölüm 8:
Liszt
- Bölüm 9:
Schumann
- Bölüm 10:
Brahms
- Bölüm 11:
Tchaikovsky
- Bölüm 12:
19’uncu yüzyılın diğer bestecileri
Schubert, Beklioz, Mendelssohn, Wagner, Alkan, Verdi, Franck, Saint – Saens, Balairev, Mussorgsky, Massenet, Grieg, Fauri, Mahler.
- Bölüm 13:
Debussy
- Bölüm 14:
Ravel
- Bölüm 15:
Rachmaninov
- Bölüm 16:
Hindemith
- Bölüm 17:
20. yüzyılın diğer bestecileri
- Bölüm 18:
Türk Bestecileri
Rey, Erkin, Saygun, Usmanbaş, Fırat, Kodallı, Mimaroğlu, Sun, Işıközlü, Pars.
İdil Biret kitabı aşağıdaki adresten ücretsiz olarak temin edilebilir:
unalozis@hotmail.com
Paylaş