ULUSLARARASI İstanbul Müzik Festivali’nin cumartesi açılış gecesindeki bir konser, bilenlerin, Şakir Eczacıbaşı’nın konuşmasını dinleyenlerin dikkatini çekmiştir.
Bu yılın Onur Ödülleri’nden birini alan ünlü uluslararası piyanistimiz İdil Biret, cumartesi gecesi on bir yaşındaki piyanist Mertol Demirelli ile birlikte Johann Sebastian Bach’ın İki Piyano İçin Konçerto’sunu seslendirdi.
İdil Biret, on bir yaşındayken zamanın çok ünlü piyanisti Wilhelm Kempf’le birlikte Mozart’ın İki Piyano İçin Konçerto’sunu çalmıştı.
Sanırım, İdil Biret çocuk meslektaşıyla çalarken, o konseri hatırlamıştır.
Bu yılın Onur Ödülleri’nden biri ünlü kemancımız Ayla Erduran’a, diğeri de çağımızın önemli bestecisi Sir John Tavener’e verildi.
Erduran ile Biret, ödüllerini cumartesi akşamı Diva Leylá Gencer’in elinden aldılar.
Sir John Tavener’e ise ödülü, 22 Haziran’da Allah’ın Güzel İsimleri eserinin icrasından sonra verilecek.
İKSV’NİN EN BÜYÜK
MEKÁN SPONSORLARI
İKSV’nin Başkanı Şakir Eczacıbaşı, 35. yılına erişen Uluslararası Müzik Festivali’nin Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın öncülüğünde, Cevat Memduh Altar, Vedat Nedim Tör, Bülent Tarcan, Ercüment Berker, Aydın Gün gibi kültür ve sanat adamlarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.
Eczacıbaşı’nın bir teşekkürü, hem acı bir gerçeği anımsatıyor hem de ironik bir anlam taşıyordu:
"İlk İstanbul Festivali’nden bu yana konserlerin büyük bir bölümünü, bugün içinde bulunduğumuz Aya İrini’de gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle, Aya İrini’yi dördüncü yüzyılda yaptıran İmparator Constantinus’u ve kiliseyi camiye çevirmeden olduğu gibi bırakan Fatih Sultah Mehmed’i selamlıyoruz. Başka bir deyişle, bu iki devlet adamı yıllardır en büyük mekán sponsorlarımız olmayı sürdürüyorlar!"
Eczacıbaşı kurum olarak da sponsorluğunu zarif bir söylemle billboard’lara yansıtıyor:
"Festivale seyirci kalmıyoruz."
Festival sponsoru Borusan’dı.
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık da konuşmasını şu cümleyle bitirdi:
"Borusan’ın sanata ve kültüre desteği artarak sürecektir."
Açılış gecesinin en beğenilen iki parçasından biri, Hakan Şensoy’un düzenlemesiyle çalınan Nicolo Paganini’nin Moto Perpetuo’suydu.
Geceyi alkışlarla bitirten parça ise Peter Heidrich’in Happy Birthday Çeşitlemeleri idi.
Müzik Festivali ile yola çıkan İKSV’nin şenlik listesine daha sonraki yıllarda; film, tiyatro, caz festivalleri, sanat bienali, çocuklar için Minifest eklendi.
Şimdiye kadar İstanbul festivallerine, 107 ülkeden toplam 45 bin 435 sanatçı katıldı, 6 bin 860 gösteriyi 7 milyon 210 bin kişi izledi.
* * *
GECE, Leylá Gencer’in, müzikçilerin de katıldığı, müzik üzerine söyleşilerin yapıldığı Arkeoloji Müzesi’nin bahçesindeki kokteylle noktalandı.