Paylaş
DANİ GRÜNBERG, telefon konuşmamızda, ellerindeki arşivin CD'lerle yeni dinleyici kitlesine ulaşmasının mutluluğunu yaşadığını söylüyor.
1923 yılından bu yana sahip oldukları arşivin seçkin örneklerini üç tür başlığı altında sunuyorlar:
Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Türk Pop Müziği.
Plak ve müzik sanayii ile uğraşan Grünberg Ailesi'nin üçüncü kuşağı Dani Grünberg. Baba mesleğinin sesi peşini bırakmamış.
Grünberg, bu CD'leri çıkarmasının ardındaki felsefeyi şöyle özetliyor: 'Sanatçılarımızın bir çoğunu eski kuşak dinlemiştir, şimdi onları yeniden özlemle dinlemek istediklerini sanıyorum.'
Ben ikinci bir gerekçe eklemek isterim, onun söylediğine: Genç kuşak da, bir çok bestenin icrası konusunda iyi örnekleri dinleme olanağına kavuşacak. İcra uslubu ne demektir yararlanacağı, hançeresini düzelteceği ustaları bilecek.
Odeon taş plaklarımın kapakları gözümün önünde, beyaz kağıt üzerine bordo renkli harfleriyle. Plaklar, esmer kağıtlar içinde satılır, kapaklarda sanatçıların seçilir seçilmez fotoğrafları yer alırdı.
Çünkü kağıt ve baskı kalitesi daha fazlasına imkan vermezdi.
***
TÜRK Sanat Müziği dizisinin ilk üç albümü üç sanatçıya ayrılmış:
Nesrin Sipahi, Yaşar Özel, Mustafa Sağyaşar.
Üçünü de dinledim. Çocukluğumun, gençliğimin anıları içine yerleştirdim bir çok şarkıyı. Bazı kişilerle birlikte seslendi zihnimde. Notalarını bazı yüzlerin üzerine yazdım .
Radyolu günleri hayal ettim, sokaklarda sadece seslerin yankılandığı, görüntülerin söz konusu olmadığı dönemleri anımsadım.
Nesrin Sipahi'yi dinlerken gençlik günlerimdeki bir anı canlanıverdi:
Yanılmıyorsam Kazablanka gazinosundayız. Nesrin Sipahi, Ankara'dan İstanbul'a gelmiş. Demir Özlü, Sina Akşin, Önay Sözer ve ben onu dinlemeğe gidiyoruz. Gerçek Türk Sanat Müziği'ni dinlemeye susamışız. Programdan sonra onu kutlamaya gittik. Hoş bir geceydi bizim için.
***
GÜFTESİ Orhan Seyfi Orhon'a bestesi Yusuf Nalkesen'e ait Hani O Bırakıp Giderken Seni şarkısını dinlerken, bir arkadaşım, bu müzikte biz aidiyetimizi buluyoruz, dedi.
Sesin bir toplumdaki yeri, bütün kuşakların kulağındadır. Genç kuşaktan arkadaşım bu inceliğe, unutulmazlığa,duygusallığa değiniyor. Sözle melodinin bireysel kesişmesinde, bir milletin sesinin yükseldiğini de farkediyor.
Üç ses ustasının, 1960'lı, 1970'li yıllarda doldurduğu plaklardaki yorumları ve dönemin bestecilerinin eserlerini dinlemek de, ayrı bir zevk bütünlüğü sunuyor bize.
Dani Grünberg'in gönderdiği listeden bazı adları yazayım:
Türk Sanat Müziği'nden Münir Nurettin Selçuk, Zeki Müren, Ziya Taşkent, Müzeyyen Senar.
Türk Halk Müziği'nden Fatma Türkan Yamacı, Hacı Taşan, Muzaffer Akgün, Mürvet Kekilli.
Türk Pop Müziği'nden Modern Folk Üçlüsü, Rana-Selçuk Alagöz, Modern Folk Üçlüsü.
***
ARŞİVDEKİ bütün eserlerin seslendirilmesi, gerçekten değişik müzik türlerimizin tarihinin doğru yazılmasına yardımcı olacaktır.
Ses zevkimizin de haritasını bize gösterecektir.
Paylaş