Gidenler/kalanlar

UZATMALI bayram tatiline gidenler için, her zaman olduğu gibi bazı önerilerde bulunacağım.

Haberin Devamı

Gitmeden önce kitapçılara uğrarsanız, hem kendiniz hem de çocuğunuz için mutlaka okunması gereken, beğeneceğiniz kitaplar bulabilirsiniz.

 

Yıllar önce, tatil yörelerinde kitapçıya rastlamak bir şanstı ama mağaza zincirleri sayesinde her yerde kitapçı var artık.

 

Sizden çok çocuğunuzun alacağı, okuyacağı kitap önemli. Zira, yoğun bir ders dönemine girmeden önce, onu derslere ve hayata hazırlayacak bir kitabın rahatlatıcı yanını gözleyebilirsiniz.

 

Okula hazırlamak sadece ders kitapları, kıyafet ve kırtasiyeden ibaret değil. Zihnini, duygularını kitapla motive etmesini sağlayın.

 

Haberin Devamı

Gittiğiniz yerle ilgili bilgileri okuyun, orayla ilgili kitaplar alın.

 

Zahmetsiz seçim ihtiyacınız varsa Radikal Kitap’ın Çok Satanlar listesine bir göz atın.

 

Güncelin yönlendirmesini göz ardı etmeyin, listede şu anda hapishanede tutuklu bulunan, iyi yazar Aslı Erdoğan’ın üç kitabı yer alıyor. Mucizevi Mandarin, Kırmızı Pelerinli Kent ve Kabuk Adam bu usta yazarı (umarım yoktur) hâlâ okumayanlar varsa, onu okumak için bir vesile olduğu kanaatindeyim. Günceli zenginleştirmek için ideal bir seçim. Yazar dostlarının, özgürlüğüne kavuşması için desteklediği Aslı Erdoğan’ı yakından tanıyın, Türk edebiyatındaki yerini öğrenin. Bu sayede Türkçeye nasıl bir kötülük yapıldığını görebilirsiniz...

 

Hiç kuşkusuz, sadece bu listeyle bağlı değilsiniz, kitapçı vitrinlerine, raflarına baktığınızda yeni keşifler de gerçekleştirebilirsiniz.

 

***

 

İSTANBUL’DA kalanlar iki iyi sergiyi gezebilirler.

 

Sakin şehri dolaşmanın zevkini, sergilere uğrayarak arttırabilirler.

 

Haberin Devamı

Türk resminin önemli adlarından İnci Eviner Retrospektifi, İstanbul Modern’de gezilebilir. Sergi şu soruyu soruyor: “İçinde kim var?”

 

Bu sergi neden önemli? Çünkü ilk defa, ülkemizde yaşayan bir kadın sanatçının retrospektifi bu.

 

Sergiyi gezerken hem resmimizin geldiği noktayı hem bir kadın sanatçının düşünce ekseninde yarattıklarını dikkatle irdelemenizi hatırlatırım. Hiç kuşkusuz bu sergiye ayrıntılı biçimde yer vereceğiz.

 

İnci Eviner’e yeterince vakit ayırdıktan sonra İstanbul Modern’i terk etmeyin.

 

Merih Akoğul’un küratörlüğündeki serginin adı “İnsan İnsanı Çekermiş”.

 

Alt başlık: “Othmar Pferschy’den Günümüze Türkiye Fotoğrafında İnsanın Serüveni”. Kataloğun başında küratör Merih Akoğul’un yazısını okuyun.

 

Haberin Devamı

Bu fotoğraflar, İstanbul Sanat Müzesi Fotoğraf Koleksiyonu’na ait.

 

80’i aşkın fotoğraftan bir görsel tarih çıkarabilirsiniz.

 

Diğer bir sergi de “Türk Sinemasında Ustalar - Lütfi Akad”. Kataloğun girişi Müge Turan’ın, Lütfi Ö. Akad yazısı da Burçak Evren’in.

 

Filmleri hakkında bilgi ve fotoğraflar sergileniyor, Filmografi bölümünde de toplu bir liste bulabilirsiniz. İkinci durağınız ise Pera Müzesi olsun. Pera Müzesi’nde yeni açılan serginin bir başka özelliği var. Serginin adı “karşılaşmalar”. “Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Yapıtlar.”
Güzel sanatlar fakültelerindeki çalışmalar mutlaka sergilenmeli. Yarının ustalarının çalışmalarını bugünden izlemenin güzelliği beni her zaman çekmiştir. Katalogda iki kişinin yazısı var: Rektör Mustafa İnal’ın Sunuş’u ile Ebru Nalan Sülün’ün yazısını okumalısınız.

 

Haberin Devamı

Pera Müzesi’nde bir başka sergi de “Teknoloji Sanatla Buluşuyor. Katherine Behar: Veri Girişi”. Behar, heykel, performans ve video alanlarında çalışıyor.

 

***

 

KİTABIN, sanatın, edebiyatın güzelliği, etkileyiciliği ile geçireceğiniz bir tatil diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları