Fuar okurunu bekliyor

İKİNCİ Antalya Kitap Fuarı çarşamba günü saat 12.00’de gerçekleşen törenle açıldı.

Haberin Devamı

Açılışta Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın da bulundu. Açılış töreninde iki ismin de bulunması, fuarın kent açısından öneminin bilincinde olduklarını gösterir.

İnsanların, yaşadıkları şehirlerde düzenlenen kitap fuarı gibi etkinliklere ilgi göstermesi gerektiğine inanırım. Vali ve belediye başkanı gibi idari amirlerin, seçimle başa gelenlerin de gerekli ilgiyi göstermesi ziyaretçi sayısının artmasında rol oynar.

Gerek katılan yayınevlerinin, gerek ziyaretçi sayısının bir önceki yıla oranla artış göstermesinde, önümüzdeki yıllar için Cam Piramit dışında, daha büyük mekânlara gereksinim duyulacağını gösteriyor. Nitekim açış konuşmalarında da gelecek yıllar için büyük bir kültür merkezinin yapılmasından söz edildi. Fuarın daha genişleyebilmesi ve daha çok yayınevinin katılabilmesi için Akdeniz Üniversitesi de katkılarda bulunacağı konusunda söz verdi.

Pazar akşamı sona erecek fuarda birçok yazar imza gününde okurlarıyla buluşacak, okurlar merak ettikleri soruların yanıtını bizzat yazarlardan alacaklar.

* * *

Haberin Devamı

TURİZMİN başkenti Antalya, kültür, edebiyat, sanat alanındaki çalışmaları ile kültür başkenti olma yolunda yükselişe geçti.

Vali Altıparmak, Antalya’da 7-14 yaş arasındaki öğrencilerin kitap okuma oranlarını yükselttiklerini, Türkiye sıralamasında önemli bir yere geldiklerini belirtti.

Yerel yönetim, önceden devraldığı yarışmaları sürdüğü gibi, başka türlerdeki yeni yarışmalarla da bu alanı genişletti.

Kültür başkenti olma yolunda hiç kuşkusuz kitap fuarı eksikliğinin giderilmesi gerekiyordu, bence fuarın açılmasıyla kültür başkentine giden yolda epey mesafe alındı.

Antalyalılar bu fuarla kitaplıklarını zenginleştirecekleri, sevdikleri yazarların yeni eserlerini bulacakları gibi, yeni yazarları da keşfedecekler.

* * *

HER kenti unutulmaz kılan edebiyat ustaları vardır. Ne zaman Antalya’ya gelsem Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Antalyalı genç kıza mektup’unu okurum. Antalya’da gözlerim palmiye ağaçlarını tarayıp deniz ufkuna bakarken mektuptaki bölüm belleğimde canlanır:

“Sizin sahillerinizde, o denize bakarak, o lodos dalgalarını seyrederek, benim gençliğimde şimdikinden çok az verimli olan meyve bahçelerinde dolaşırken ilk şiirlerimi tasavvur ettim ve edebiyattan başka bir şey yapamayacağımı anladım. Yavaş yavaş bir hülya adamı oldum.”

Tanpınar Antalya’ya 1916 sonbaharında geldiğini yazıyor.

Antalya denince, Baki Suha Edipoğlu’nun şiirini anımsamamak mümkün değil. Yine aynı şekilde, Melih Cevdet Anday’ın Raziye romanı da Antalya denince aklıma düşen kitaplardandır. Antalya kadirbilir bir kent. Yıllardır orada yaşayan sevgili dostum Fikret Otyam’ın adı bir sanat galerisine verilmişti, buna köşemde de yer vermiştim... Antalya bir zamanlar Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın da mekânıydı. Dünyanın en iyi ve tanınmış karikatürcüleri buraya gelir binlerce karikatür arasından ödül verilecekleri seçerdi. Burada karikatürcü dostlarımla yaptığım akşamüstü konuşmalarını hep hatırlarım.

Şiiri iyi bilen Ali Ulvi’yi, sakin konuşmalarıyla karikatürün büyük ustası Turhan Selçuk’u, yalnız çizgileriyle değil fıkralarıyla da unutamadığımız Semih Balcıoğlu’yu anılarımda hep yaşatıyorum.

* * *

Haberin Devamı

DİLEĞİM, Antalya’nın kültür başkenti olma yolundaki çalışmaların artması.

Yazarın Tüm Yazıları