Fıtrat değil cinayet

Haberin Devamı

İŞ cinayetlerinin kahredici listesini okuyunca, her yıl tekrarlanan ama önlenemeyen insanlık dışı bir ihmalin korkunçluğunu tekrar yaşıyorsunuz.
İşçi Cinayetleri Almanağı 2014 kitabından söz ediyorum.
Kan donduran bir rakam: “2014’te en az 1886 işçi çalışırken hayatını kaybetti.”
Türkiye’de her gün 5 ila 8 işçi hayatını kaybediyor.
Günlük gazetelerde, televizyonlarda işçi cinayetlerini okuyup, seyredip geçiyoruz. Birçoğu haber bile olmuyor. Haber olanlar ise kısa süre sonra unutulup gidiyor! Büyük facialar ancak yıldönümlerinde gündeme geliyor. Fakat yaşananlara dair herhangi bir olumlu gelişme var mı? Ne yazık ki yok! İhmaller, umarsızlıklar hız kesmeden devam ediyor.
Birkaç gün önce Soma acısı, belleklerimizde tazelendi, bu unutulmamayı sağlayacak bir anma. Ama tekrar olmaması için ne yapıldı? Bilemiyoruz hâlâ...
Kitap “İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin ve 2009’da yaşamını yitiren Davutpaşa davası avukatlarından Kâmil Kirman anısına, işçi ailelerinin adalet mücadelesinin emektarlarına...” adanmış.
“Bizden”de bu yılki kitabın özelliklerine yer veriliyor.
2012 ve 2013’te iş cinayetlerine daha fazla odaklanan almanak, bu yıl zamana yayılmış, bundan dolayı da çoğu zaman ‘görünmez’ hale gelen meslek hastalıklarını bir nebze de olsa görünür kılmayı amaçladıklarını belirtiyorlar.
Ayrıca bu almanakta çocuk işçiliği ve ‘Çizgilerin Diliyle İş Cinayetleri’ bölümleri de yeni ilave edilen bölümler olmuş.
Adalet Arayan İşçi Aileleri de almanakta, acılarına, cinayetlere son verilmesi için içlerinden gelenleri yazıyorlar.
Kitabın her sol sayfasının üstünde şu yazı yer alıyor: “İşçi Cinayetlerini Unutmadık, Unutturmayacağız.”


* * *

Haberin Devamı


ALMANAK’IN her sayfasında bir işçi cinayeti ayrıntısıyla yazılmış, ayrıca fotoğraflar da konulmuş.
Meslek hastalıkları röportajlarında da değişik sektörlerden işçilerle konuşulmuş.
Çocuk İşçiliği bölümündeki “Çocuk ve ölüm yan yana gelmemeli” yazısında değişik davalardan alıntılar yapılmış.
Çalışmaları yürüten dernek, durumun vahametini şöyle açıklıyor: “Şu anda çocuk işçiliğiyle ilgili tek yapabildiğimiz şey aslında izlemek. Bir şekilde izleyip mevzunun ne kadar ağır olduğunu fark edip kendi aramızda ne yapalım, neresinden girelim diye düşünüp konuşuyoruz. Hakikaten etkili bir şey yapmak lazım.”
Çocuk işçiliği konusunda devletle işbirliği yapılarak önlemler alınması gerekiyor. Belli davalar dahil olmak bir ölçüde çocukların korunmasını mümkün kılıyor.
“Çizgilerin Diliyle İş Cinayetleri” bölümündeki teşekkür mesajı önemli:
“İş cinayetleri konusundaki hassasiyetlerini dergilerine yansıtan ve çizimlerini Almanak’la paylaşan Uykusuz çizerlerine teşekkür ederiz.”
Bir karikatürün üzerinde yer alan gerçek bilgi, cinayetin fıtratını ortaya koyuyor: “Soma’daki maden işletmesinin kayıt defterlerinde, facia gününde bile tüm değerlerin ‘normal’ gösterildiği ortaya çıktı.”


* * *

Haberin Devamı


HERKESİN
okuması gereken bir almanak. İşçi cinayetlerinin durumunun öğrenilmesi için okunması gereken bir kitap.

İş Cinayetleri Almanağı 2014, Bir Umut Yayıncılık Hizmetleri, Hazırlayan: Adalet Arayana Destek Grubu.
Tel: 0212 210 27 22
almanak@birumutyayinlari.com
www.birumutyayinlari.com

Yazarın Tüm Yazıları