Paylaş
SOKRATES için, ‘‘Felsefeyi sokağa indirdi’’ derler.
Felsefenin, üniversite dershanelerinden açık havaya çıkması beni sevindiriyor. İlgilisi artabilir.
Taş Mektep'te Hilmi Yavuz'un İslám Felsefesi üzerine konuşmalar yaptığını, bilgiler verdiğini - özellikle ders demiyorum - gazetelerde okumuşsunuzdur.
Látife Tekin'in Gümüşlük Akademisi'nde de felsefe tartışmaları yapılıyor.
Şimdi de Örsan K.Öymen'in düzenlediği Assos'ta Felsefe çalışmaları, söyleşileri yarın başlıyor.
Felsefenin, felsefe tartışmalarının, hayatın içine inmesi, gündelik yaşamdaki yerini alması için önemli girişimler bunlar. Küçümsenmeyecek, desteklenmesi gereken adımlar.
Felsefenin yerinin henüz belirlenmediği, insanın gereksinim duyup duymayacağı konusunda her an şüpheye düşülen bir toplumda, bence üniversite dışındaki bu sıcak çalışmalar, genç kuşağı ve hatta felsefeyle ilgilenmeyenleri çekecektir.
Bir süre önce, Paris'te bazı kahvelerde; felsefe ve felsefeciler üzerine kendinden tartışmalar, söyleşiler yapıldığını yazmıştım.
Gündemsiz, oraya gelenlerden birinin ortaya attığı bir sorun, bir kavram üzerine görüşmelerin izleyicisi gittikçe artıyormuş.
Yaz günleri, serbest bir kıyafetle, belli protokolların sıkıcılığına uymak zorunda kalmadan, bilgi edinmek, öğrenmek, öğretmek çok güzel bir yenilik.
İstanbul'dan taşraya doğru açılan fikir hareketleri, cumhuriyetin arzuladığı, Anadolu'nun her yerine yayılan kültür tutkusunun geç de olsa yeşeren tohumları.
* * *
ASSOS'TA FELSEFE antetli Örsan K.Öymen imzalı mektupta, buluşmanın ana çizgileri üzerine bilgi veriliyor:
‘‘Üniversitede felsefe okumaya başladığım yıllardan beri, bu durum bana garip gelmiş, felsefenin doğasına aykırı bulunmuştur. Assos'ta Felsefe bu yaklaşımla kurduğum bir platform, bir harekettir. Amacım, felsefe tutkunlarını, yılda en az bir kere Assos'ta buluşturmak, daha ilerki yıllarda da, Assos Felsefe Okulu'nu kurmaktır. Kapımız, bizi merak eden dünyadaki herkese açıktır.’’
Baştan söyleyelim: Assos'ta Felsefe platformunun buluşmalarında formal ve resmi alışkanlıklar yok. Bu nedenle de konferans, seminer, kongre, seans gibi ifadelerden kaçınıyoruz. Bildiri sunmak veya kürsüde konuşmak gibi şeylerin de bir anlam taşıdığına inanmıyoruz. İsteyen düşüncelerini yazılı hale getirip dağıtabilir.
Assos'ta Felsefe bir work-shop, yani bir iş-dükkanı da değildir. Amacımız iş yapmak veya kariyer hanemize bir artı puan eklemek değil, felsefe yapmak, dostluklar kurmak, muhabbet etmektir.''
Örsan K.Öymen, Aristoteles'in de bir zamanlar yaşadığı bu yerin uygunluğunu da almış mektubuna.
Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde ve İTÜ İnsan Touplum Bilimleri Bölümü'nde felsefe dersleri veren Örsan K.Öymen, katılacak bazı adları da şöyle sıralıyor:
Ahmet İnam, Pınar Canevi, Cemil Güzey, Barry Stocker, Türker Armaner, Ender Kanar, Yaman Örs, Cengiz Çakmak, Harun Sungurlu.
8 Eylül 19.00'da başlayacak ve 10 Eylül 16.00'da bitecek.
Buluşmada iki ana tartışma başlığı şu:
‘‘Yaşamı felsefeye bağlayan nedir?’’
‘‘Epistemoloji bilgiyi temellendirmek zorunda mı?’’
* * *
İLGİLENENLERE bir e-mail adresi ve telefon veriyorum:
(212) 249 13 39
email:assostafelsefe@uk2.net
Paylaş