Fatih Anıtı jürisi belli oldu

FATİH Heykeli ve Mehmet Aksoy yazım (Hürriyet, Pazartesi, 27 Haziran 2005) üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel’den çalışmalara ve jüriye dair bilgilendirme notu geldi.

Aşağıda onu okuyacaksınız:

‘‘İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Bakanlığımız işbirliğiyle İstanbul’da Kadıköy Mendireği’ne konuşlandırılacak Osmanlı İmparatorluğu’nun büyük padişahlarından Fatih Sultan Mehmed’in Anıt Heykel Uygulamasıyla ilgili Hürriyet Gazetesi’nde yer alan yazınız incelenmiş, aşağıda belirtilen hususların açıklanmasında yarar görülmüştür.

Söz konusu uygulamayla ilgili olarak Bakanlığımızın konuyla ilgili uzmanları ile heykel alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin de görev yaptığı bir kurul oluşturulmuş, ülkemizdeki üniversitelerden, sivil toplum kuruluşlarından, projeyi yapabilecek sanatçıların isimlerinin bildirilmesi istenmiş, ayrıca, ulusal basında tüm sanatçılara projeyle ilgili duyuru yapılarak davet usulüyle yapılacak yarışmanın, jürinin belirlediği şartları taşıyan tüm sanatçılara açık olması sağlanmıştır.

Üniversiteler ile sivil toplum kuruluşları kurulun değerlendirmesine sunulmak üzere, projeyi yapabilecek alanında uzmanlaşmış sanatçıların isimlerini bildirmiş, ayrıca, sanatçılar bireysel olarak Bakanlığımıza müracaatta bulunmuşlardır.

Yarışma Seçici Kurulu büyük bir titizlikle teknik şartnameyi oluşturarak, yaptığı incelemeden sonra aralarında ülkemizin yetiştirdiği değerli sanatçılarımızdan Mehmet Aksoy’un da olduğu, yarışmaya katılma şartlarını taşıyan 44 sanatçıya çağrı yapılmasına karar vermiştir.

Yarışma jürisinin bağımsız olması sebebiyle, anıt heykel uygulamasıyla ilgili almış olduğu, yarışmanın teknik şartnamesi, maket projenin teslim edilme süresi, yarışmaya davet edilmesi kararlaştırılan sanatçıların isimlerinin belirlenmesi konusundaki kararlarına Bakanlığımızın müdahalesi olmamış, yarışma davet usulüyle yapıldığı için birinci, ikinci, üçüncü veya mansiyon gibi bir ödül verilmesi de uygun görülmemiştir.

Sanatçılardan maket projeleriyle birlikte, uygulayacakları projenin toplam maliyetinin de bildirilmesi de istenmiştir.

Ayrıca, uygulamanın konuşlandırılacağı yer konusunda Bakanlığımız ve İstanbul Valiliği ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı inceleme ve araştırma yapmış, yarışma jürisinin de onayı alınarak, büyük padişahın ihtişamını gelecek kuşaklara görsel anlamda tanıtmak amacıyla en uygun yerin Kadıköy Mendireği olduğu konusunda görüşbirliğine varılmıştır.

Tüm bu çalışmaların neticesinde, maket projeler arasından uygulanacak projeyi seçmek üzere, Bakanlığımız Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Mustafa İsen başkanlığında, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel, Heykeltıraş Prof. Hakkı Karayiğitoğlu, Bakanlığımız 2 No’lu Koruma Kurulu Üyesi Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Süleyman Faruk Goncuoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda görevli Mimar Ulvi Gürpınar, Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Necmettin Yağcı, Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi İzzet Temel, İstanbul Valiliği İl Bayındırlık Müdürlüğü’nden Mimar Ömür Orhon’un görev yapacağı Değerlendirme ve Seçme Jürisi oluşturulmuştur.

Bayram Bilge Tokel

(Bakan a. Genel Müdür)
’’
Yazarın Tüm Yazıları