YURTSAN ATAKAN'ın başlattığı F klavyenin Türkçe'ye uygunluğu konusundaki yazısını ben de desteklemiştim.
Bana gelen okur e-postalarından bir bölümünü bugün birlikte okuyalım:
Paris'ten Dr. Çetin Kocaefe:
Benim bildiğim kadarı ile Türkçe yazmak hele ki 10 parmak yazmak için F klavye şarttır. Q klavye ile ancak latin dilleri 10 parmakla yazılabilir. Bu bilginin kaynağı 87 yaşında dört sene önce vefat eden Kore gazisi ve eski Yargıtay üyesi dedemdir. Dil Devrimi'ni de yaşamıştır, Türkçe'nin F klavyeden başka klavye dili ile yazılamayacağını savunurdu.
Köln'den Dr.Cengiz Türköz:
Ekte size Almanca yazılımda dahi F klavyenin var olduğu gösteren bir dialog penceresinin resmini yolladım. Yazınızda F kavye kullananlara yardım edilmesini istiyorsunuz. Bunlar yazılım içindedir ve bu yazılımı kullandığınız her aygıt size bu imkanı sağlamış olur. Yazınız havada kalmış. Bilenler gülümsemiştir.
Dr. Ali Naci Çelik (Lüleburgaz):
F klavyeyle 9 parmak yazı yazmasını bilen bir kişi olarak Q klavyenin bize dayatılmasının en büyük sebebi, bilgisayarları ithal edenlerin bu konudaki cehaletleridir.
Elif Tunca:
F klavye konusundaki görüşlerinizi destekliyorum. Arkadaşlarımın yüzde 90'ı Q kullandığı halde ben F klavyede 10 parmak yazmayı öğrendim.
Ünal Uzdil:
Kırk yıllık büro yönetimi ve daktilografi öğretim üyesiyim. F klavyenin kullanılması için yıllardır uğraşırım. Türk Standartları Enstitüsü'nün 2117 sayılı klavye standardını Milli Eğitim Bakanlığı'nın zorunlu hale getirmesi önerisine nedense Sanayi Bakanlığı ikna olmadı. Bu durum o yüzdendir.
Ahmet Çelenkoğlu:
Bugüne kadar Q klavyeyi kullanamamış biri olarak yazınızda adı geçen kitabı okuyacağım.
Ufuk Saner:
Bırakın herkes istediği, rahat ettiği tip klavye ile yazsın. Ben Q klavyemle çok mutluyum, etkisi var mı bilmiyorum ama solağım da. Belki dünyanın solaklar için yaptığı tek iyilik.
Özen Ergin (Köln):
F klavyeyi savunan yazılarınızı on parmağımla destekliyorum. Almanca yazarken de F klavyede güçlük çekmiyorum.
Yeşim Kurt:
25 yaşındayım, okulda 10 parmak F klavye öğretilmişti. Şu anda Q klavye ile yazıyorum, tam bir işkence.
Hülya Tulpar (Psi.Dr.) H.T.B.:
Ben de F ve Q klavye çelişkisini yoğun olarak yaşadım. 10 parmak Türkçe klavyede yazardım, Q klavyeye direndim ama sonunda Q klavyeyi kullanmayı tercih ettim.
Dr. Cem Özbek:
F klavye ile ilgili yazınızı okudum ve sonuna kadar destekliyorum. Benim anladığım kadarıyla F klavye Türkçe yazılım kurallarına ve diline çok uygun bir klavye dilidir.
Timur Sağlık:
Sorununuz kesin bir çözüme kavuşuncaya kadar Language&Link programını önerebilirim.
* * *
ŞEREF Ünal internet programının yapımcısı. TRT-2 televizyonunda dört yıldır program yapıyor. Pazar günleri saat 11.00'de canlı yayında. İlgilenenler düşüncelerini aşağıdaki e-posta ve telefon ile iletebilirler.