Paylaş
İkinci sayısı çıktı, birinci sayısında; ”Kâmil Bey’in (Kartal) bana yazdığı ‘mektup’ yer alıyordu. Sevgili dostumun kalem listesini okumuş, onunla ilgili düşüncelerimi iletmiştim, o da kalem hikâyelerini yazmış. Elbette içinde beni kıskandıran satırlar da vardı. Mektubun anlatılması gereken özelliği; mektubun hangi marka kalemle yazıldığı, içine konulan mürekkebin markasıydı.
İkinci sayıdaki konulardan bazılarının
başlığını vereceğim, meraklısı hemen okumak ister.
“Oğuz Atay’ın ‘Beyaz Mantolu Adam’ filmi nerede?”, “F Klavyenin Mucidi ile Söyleşi”, “Tanpınar Penguin Klasiklerde.”
İlk sayfada deftere yazı yazan çocuklar ve yanındaki sayfada şu sözler:
“Jean–Claude Carriere ve Umberto Eco’nun kitabından ilhamla: Yazıdan kurtulabileceğinizi sanmayın.”
Yayın yönetmeni Özge Dinç de, derginin ruhunu özetliyor: “Biliyorsunuz ki yazıyorsunuz, okuyorsunuz, Flaubert’in papağanını arayanlardansınız siz de; sizler de oradayken yalnız, eski ve modası geçmiş değiliz.”
Bir kalem markasına adı verilen Nelson Mendela’dan kaleme övgü: “İyi bir kalem bize aynı zamanda hayatımızdaki en mutlu anları hatırlatır, içinde yaşadığımız mekâna, kanımıza ve ruhumuza asil fikirler verir. Kalem, trajediyi, umuda ve zafere dönüştürebilir.”
Yeni dolma kalemler ve mürekkepler hakkında bilgi edineceksiniz. Çok sevgili bir dostum, kardeşim el becerisinin ustalarından biri bana reklamı yapılan, akçaağaçtan bir kalem yaptı.
Kaligraf, ciltçi, hattat Emin Barın da bu sayıda anılıyor.
***
AHMET TURAN KÖKSAL, Harf yazısında, “a” üzerine çeşitlemelere bizi götürürken, “a” harfinin logo yapımında her dere deva olduğunu da belirtiyor.
İmza Deyip Geçmeyin’de imzanın önemini bilmeyenlere bir mesaj var:
“ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew göreve geldiğinde uzun yıllar kullandığı imzasını tepkiler üzerine değiştirmek zorunda kaldı.”
Oğuz Atay’ın sinema bilgisi karşısında birçok kişi hayrete düşermiş. Peki, çektiği söylenen ama ortada olmayan “Beyaz Mantolu Adam” filmi nerede? Yazıdan öğreniyoruz ki çekildiğini bilen var, oynayan konuşuyor ama film gene de bulunamıyor.
Sokak kitapçılarından mutlaka kitap almışsınızdır. Bir Sokak Kitapçısının Hatıraları O günleri bizim belleğimize geri getirecek. Mehmet Çelik anılarını bizimle paylaşıyor.
Bir kitabın çevirisi, yaratılışı, kapak tasarımı sürecini izlemek, bir kitapsever için zevkli bir serüvendir. Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Penguin’in Klasikler Serisinde Yayımlandı haberinde, çevirmenlerle, ajansla, editörle, kitabın kapak tasarımcısıyla konuşmayı okuyabilirsiniz.
Yazının görsel zevki, Jim Tierney’in bir yıl boyunca üzerinde çalıştığı kapak eskizleri bir kapağın oluşum sürecini göstermesi açısından çok ilgi çekici.
F klavye konusundaki tartışmalardan hepimiz haberdarız. Türkçe (F) klavye mucidi İhsan Sıtkı Yener bakın ne diyor: “Ödülden filan vazgeçtim, Devlet Q klavyeyi getirtmesin yeter.”
Kalemin tarihine dair bilgiler de kalem meraklısını derin bilgilere götürecektir.
Ekslibris’in Tarihçesi ve Dünyada Ekslibris’i bu konunun uzmanı Hasip Pektaş yazmış, ekslibris’i kitaplarına koyanların öğreneceği çok şey var.
***
GÜNÜN, ortamın gerilimli havasından sizi başka alanlara çekecek bir dergi.
(*)Mürekkepbalığı, Yazı Kültürü Dergisi.
İletişim: mürekkepbaligidergisi@gmail.com / Tel: (0212) 415 0566
Paylaş