Evladım sakın müzikçi olma

KALAN MÜZİK’ten çıkan ve iki CD’den oluşan Mesud Cemil albümünü dinliyorum.

Ben onun hem tamburunu hem viyolonselini dinledim.

İstanbul Radyosu’nun saz eserleri saatinde onun tamburu da, lavtası da, viyolonseli de hemen fark edilirdi. Hele pizzicato’larına hayrandım.

Viyolonsel çaldığı programlarda Saidetakma adını kullanırdı.

Arşivsizliğimiz yüzünden neler kaybettiğimizi, ses hafızamızın yok oluşunu, müzik severler bilir.

Yönettiği korolarla Türk müziğine getirdiği disiplini, konservatuvarsız günlerde radyoevlerinin onun sayesinde nasıl bir okul işlevi üstlendiğini, yönettiği korolardan ve albümde Bülent Aksoy’un yazdığı hayatından öğrenebilirsiniz.

CD’leri dinlerken Mesud Cemil’in yazdığı Tanburi Cemil’in Hayatı kitabını okuyorum.

Kitabı yayına hazırlayan Uğur Derman’ın ‘Mesud Cemil Bey yüz yaşında’ başlıklı yazısında bir bölüme takıldım. Babasının Mesud Cemil için söylediği söz sadece onun için değil bütün müzikçiler için geçerlidir:

‘Musikiye istidadı var... Fakat keşke olmasaydı! Çünkü duyarak çalarsa kendisi bedbaht olur; duymayarak çalarsa, musikiyi bedbaht eder.’

TÜRK
müziğinin tarihini, bir dönem yaşanılan sıkıntıları, çözüm çabalarını öğrenmek için, müzik tarihi kadar Mesud Cemil’in de hayatını okumak gerekir. Belki de bireysel tarih ile müzik tarihi arasındaki paralellik, Türk müziğinin bugüne gelişini, tarihi süreci anlamamızda daha etkili olur.

Koro yöneticisi olarak önemli işler yaptı, virtüöz olarak önemli kayıtlar doldurdu. İkisi bir arada her müzikçinin başarabileceği iş değil.

Albümdeki yazıda Bülent Aksoy şöyle diyor:

‘Onun bir koro şefi olarak asıl önemi, klasik eserleri büyük korolara okutturması değil, toplu okuyuşta daha önceki icrada göremediğimiz güzellikler ve incelikler ortaya koymuş olmasındandır.’

Öyle dönemler vardır ki, bir türün kurtulması, saygınlık kazanması için biri çıkar ve onun kaderini değiştirir. Türk müziği için de buna örnek olarak Mesud Cemil’i verebiliriz.

Onun koro anlayışı geleneğini sürdüren Nevzat Atlığ olmuştur.

* * *

MESUD CEMİL’
in önemini yazmayı yarın da sürdüreceğim.
Yazarın Tüm Yazıları