Paylaş
Uluslararası Bilim Tarihi ve Felsefesi Kurumu, iki yıl önceki toplantısında, dünya çapında bilim tarihi konusunda hazırlanmış doktora tezlerinin katılımıyla düzenlenecek bir yarışma başlatma kararı vermişti.
Dört yılda bir yapılacak yarışmanın birincilik ödülünün adı da “İhsanoğlu Altın Madalyası” olarak belirlenmişti.
İki yıl sonra Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yapılan “23. Uluslararası Bilim Tarihi ve Teknoloji Kongresi”nin son gününde ödül Astronomi Tarihi teziyle Barcelona Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Jose Bellver Martinez’e Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından verildi.
Uluslararası bir ödülün Ekmeleddin İhsanoğlu adına düzenlenmesi hak edilmiş bir durumdur. Bizim açımızdan da ayrı bir önemi vardır.
* * *
EKMELEDDİN İHSANOĞLU (1943) daha önce IRCICA’nın başındayken (İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) bilim tarihini aydınlatan çok önemli çalışmalar yaptı, kitaplar yazdı, editörlüğünde birçok kitap yayımlandı.
Ulusal ve uluslararası birçok ödül aldı, onursal doktora unvanları verildi.
IRCICA’nın kütüphanesinde bulunan, kazandırdığı belgelerin yayınlanmasını sağladı.
Türkiye’de ve yabancı ülkelerdeki önemli üniversitelerde, bilim tarihi üzerine dersler verdi, çalışmalar yaptı.
Yıldız Albümleri bu çalışmaları içinde mutlaka anılması gerekenlerin başında gelir.
Bilim ve bilim tarihi, İslam kültürü, Türk kültürü üzerine birçok kitap yazdı, bu eserlerde, Müslüman dünyası ile Batı dünyası arasındaki münasebetlere yer verildi. Kitaplar, birçok yabancı dile çevrildi.
Kitaplarından bazılarını hatırlatalım:
Osmanlılar ve Bilim Kaynaklar Işığında Bir Keşif, Mısır’da Türkler ve Kültürel Mirasları, İstanbul Geçmişe Bir Bakış.
Gerek IRCICA’daki gerek bugünkü mevkiinde, çok önemli bir hususu unutmamıştır. Bilim ve kültürün önemini, önceliğini.
* * *
HİÇ kuşkusuz yeni çalışmalarıyla hem bilim tarihi yeni eserler kazanacak hem de İslam dünyası ile Batı dünyası birbirini onun çalışmaları aracılığıyla daha iyi anlayacaklardır.
Paylaş