Edebiyatın bir yıllık haritası

EDEBİYAT yıllıklarının önemini, gereğini birçok kez yazdım.

Ahmet Yıldız’ın hazırladığı Edebiyat Yıllığı 2006, mutlaka kitaplığınızda bulunması gereken bir yıllık.

Bu yıllık, bize bir yılın bütün panoramasını, insan, kitap, tartışma haritasını bütün ayrıntısıyla veriyor. Yıllık’ın beğendiğim yanı, belli bir doğrultuda ve anlayışta, güdümlü bir seçimin olmayışı.

Karşıt fikirlerin de yer alması, okurun birbiriyle zıt, çelişen tezlerden kendi doğrusunu çıkarması için malzemeyi burada bulabilirsiniz.

Ahmet Yıldız, yıllığın başındaki Sunu’da çalışmalarının niteliğini özetliyor:

"Yıllığımızdan, edebiyat tarihçileri, edebiyatçılar, tüm okurlar yararlansın istedik. Yıllığa aldığımız yazıları, konuları, isimleri gelecek yıl için değil, binlerce yıl sonrası içindir bilinciyle aldık. Uzaya, bilinmeyen canlılara, her dilden hazırlanıp gönderilmiş disketler gibi düşündük, zaman zaman."

Yukarıdaki amaca ulaşmış yıllık.

Gerçekten de, bu yıllık içindeki yazılar, bir yılın yüzeysel toplamı değil. O zaman bir çırpıda okuyup, bir köşeye atabilir, saklama gereği duymayabilirdiniz.

Oysa, buradaki yazılar, tartışmalar, belgeler, söyleşiler, ürünler, koca bir yılın nasıl geçtiğini belgelemekle kalmıyor, gelecek yıla dair ipuçlarını da beraberinde sunuyor. O zaman da bu yıllığın saklanması zorunlu oluyor.

Eğer bu özelliğini korursa, Varlık Yıllığı, Aziz Nesin Yıllığı gibi, ileride edebiyat tarihimizi yazacakların, o yıllarda ne olmuştu sorusunun yanıtını bu yıllıkta bulmaları mümkün olacaktır.

* * *

BÖLÜM başlıklarından birkaçı sanırım, yıllığın niteliği, hazırlanış felsefesi konusunda yeterince bilgi verecektir.

Edebiyat Olayları Edebiyat Araştırmaları bölümünde, çok geniş bir yelpazede, kitapların, yazarların ardındaki düşünceyi, elbette toplumsal, siyasal izdüşümleri ihmal edilmeden okuyabilirsiniz.

Orhan Pamuk Tartışmaları, Divan Şiiri Tartışması konulardan birkaçı.

2005 Yılında Yitirdiklerimiz, edebiyatçıların ardından yazılanlar, sadece birer anma değil, onları anlatma, değerlendirme yazısı.

Yıllığın ilgi çekici bölümlerinden biri; İnternette Edebiyat.

Sanırım, birçok kez, bir metni bulabilmek için oraya başvuruluyor. Ne var ki ben yazılı kaynak olmadan internete güvenemiyorum, deneyimlerimden bu görüşe vardım.

* * *

EMEK verilerek hazırlanmış, Edebiyat Yıllığı 2006, uzmanın, her edebiyat ilgilisinin yararlanabileceği bir kaynak.



Kritik Kitaplar Yayınevi, Genel Dağıtım: Alfa, (0212) 511 53 03
Yazarın Tüm Yazıları