Edebiyatımıza bir ödül daha

TÜRK edebiyatının önemli adlarından biri olan Memet Fuat (1926-2002) anısına ailesi tarafından düzenlenen ödülleri kazananlar belli oldu. Ödüller sahiplerine geçen pazar günü öğleden sonra Bilgi Üniversitesi Salonu’nda yapılan törenle verildi.

Memet Fuat, eleştirmen, denemeci, çevirmen, yayımcı olarak Türk edebiyatında birçok kuşağın edebiyat bilinci, beğenisi kazanmasını sağlayan kişidir.

Benim kuşağımın edebiyat donanımını edinmesinde onun çıkardığı Yeni Dergi’nin, de Yayınları’nın katkısını ve etkisini unutmamak gerekir.

Daha sonra Adam Yayınları’nı yönetirken de gene edebiyatımızın iyi ürünler kazanması onun çalışmalarıyla gerçekleşmiştir.

Edebiyatın saplantılardan, dogmalardan öte, geniş bir bilgi ıskalasında oluşması için çok yazdı ve bu anlayışı yerleştirdi.

Onun için önemli olan iyi edebiyattı, bunu destekleyen ya da zedeleyen yan unsurları, dünya görüşünün doğrultusunda, onurlu bir yazarın dürüstlüğü içinde değerlendirdi.

Edebiyatın fanatizmle bağdaşamayacağını, yaşamı boyunca yazdı, kanıtladı.

Bugün Názım Hikmet’i anlayarak, algılayarak, edebiyat tarihi içindeki yerini bilerek okuyorsak, bunu Memet Fuat’a borçluyuz.

* * *

MEMET FUAT ÖDÜLLERİ
üç dalda verildi: Eleştiri, Deneme, Yayıncılık.

Eleştiri dalındaki ödülü Felsefe Gözlüğüyle Edebiyat (Dünya Kitap) kitabıyla Füsun Akatlı, deneme dalındaki ödülü Başka Hayatlar (Dünya Kitap) kitabıyla Nilüfer Kuyaş, yayıncılık alanındaki ödülü de Norgunk Yayınları kazandı.

Felsefe Gözlüğüyle Edebiyat’ta, Akatlı’nın deneme, hikáye, roman, şiir türleri üzerine yazdıklarında, felsefenin edebiyattaki izdüşümünü bulabilirsiniz.

Felsefenin edebiyatı zenginleştirme boyutunu bu yazılarda okuyabilirsiniz. Felsefeci bir eleştirmenin gerçekten farklı, okuma alanınızın yüzölçümünü genişletecek yazıları.

Dağlarca şiirinin felsefi boyutu yazısındaki ilk cümle kitabın özünü belirliyor:

‘Dağlarca şiirinin felsefi boyutları gibi bir konunun takdimini üstlenmiş bir kişi olarak, ben nerede duruyorum? Benim konumum, özellikle edebiyat-felsefe ilişkilerinin tartışıldığı bir bağlamda, oldukça ilginç.’

Başka Hayatlar,
denemenin her şeyi kavrayan tür oluğunu kanıtlayan zevkle okunacak ürünler toplamı.

Denemenin, birbirini kesen, birbirine paralel giden değişik türleri içinde barındırdığını Kuyaş’ın denemeleri bir kez daha gösteriyor.

Kuyaş, ‘Elinizdeki kitapta yer alan denemelerin hepsi de benim edebiyat sevgimden doğdu, edebiyat tutkusunu başka tarzlarda yaşayışımdan kaynaklandı, aradığım o başka hayatlardan izler var hepsinde’ derken bu yazıların ortaya çıkış nedenini de vurguluyor.

* * *

EDEBİYATIMIZ
bir saygın ödül daha kazandı.
Yazarın Tüm Yazıları