Paylaş
Temel olarak, tarihten bugüne Türk edebiyatının dünya edebiyatlarıyla girdiği etkileşim ve bu etkileşimin sonuçlarının bilimsel veriler halinde ortaya konulmasını amaçlayan sempozyuma, yurdun ve dünyanın farklı yerlerinden yüze yakın biliminsanının gönderdiği bildiri özetlerinden, sempozyumun tematik bağlamına denk düşen otuz beş tanesi programa dahil edilmiş.
8-9 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek sempozyumda sunulan bildirilerin, ayrıca, kitap olarak da basılacak olması bence önemli noktalardan birisi...
08 Mayıs 2014 günü saat 10.00’da başlayacak sempozyumun açılış konuşmalarını, TÜDEAS Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Musa Demir, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ve Zonguldak Valisi Ali Kaban yapacaklar...
Dünya ölçeğinde mukayeseli edebiyat çalışmaları, etkileşim incelemeleri, Türk edebiyatının yerini tayin açısından gerekli.
Yalnız Türk edebiyatının etkilenmesi değil, Türk edebiyatının da dünya edebiyatını etkileme oranı tartışılmalı.
Edebiyatçılarımızın yapıtlarının dünyanın çeşitli dillerine çevrilmesi, yalnız tanınma açısından değil, bizim edebiyatımızın konumunu da yabancı okurların değerlendirmesini de mümkün kılmaktadır.
Sempozyum programı göstermektedir ki, edebiyat tarihi içindeki etkileşimler söz konusu olduğu kadar, bugünün, çağdaş yazarların/yazarlarımızın kitapları da bu araştırma dairesi içine alınmaktadır.
Bülent Ecevit Üniversitesi’nde sunulan bildirilerin ışığında çağdaş bir okur gerek sözü edilen çeviri kitaplar gerek yerli yazarlar için yeni yaklaşım ölçütleri kazanacak, metinleri yeni yorumlarla okuyacaklardır.
Türk ve dünya edebiyatları arasındaki genel etkileşim yazıları genel bir çerçeve sunuyor. Özellikle yaşayan Türk edebiyatçılarının belli eserleri üzerinde durularak yapılan karşılaştırmalı çalışmaların hiç kuşkusuz uzmanlar kadar, Türk okuru için de pratik bir yararı olduğu kanısındayım.
Prof. Dr. Turan Karataş’ın başkanlığını üstlendiği açılış oturumunda Hilmi Yavuz, Prof. Dr. Ramazan Kaplan ve Prof.Dr. Musa Yaşar Sağlam konuşmacı olarak yer alacaklar.
İki gün sürecek diğer oturumların başkanları ise şu isimlerden oluşuyor:
Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Prof. Dr. Birsen Karaca, Prof. Dr. Ali Erol, Doç. Dr. Burul Sagınbayeva, Prof. Dr. Zuhal Kültüral, Doç. Dr. Öztürk Emiroğlu, Prof. Dr. Ali Yakıcı, Prof. Dr. Musa Yaşar Sağlam, Prof. Dr. Mehmet Narlı.
Uluslararası sempozyumlardaki bildirilerin kitap halinde yayınlanması, sadece sempozyuma katılanların değil bütün okurların bu bilgileri öğrenmesini sağlayacaktır.
Bildirilerde söz konusu edilen çoğu yabancı yazarların kitaplarının dilimize çevrilmiş olması, bildirilerde sözü edilen metinlerini daha sağlıklı karşılaştırabilme imkânı verecektir.
* * *
YARARLI ve önemli bir sempozyum.
Dileğim, en kısa zamanda kitabın yayımlanması.
Paylaş