CUMARTESİ akşamı televizyonda geçgeç (zapping) yaparken bir çizgi filme takıldım.
O filmde Beethoven’ın yaşamı ekrana yansımıştı. Sonuna kadar seyrettim. Böyle çizgi filmlerin iki açıdan etkisi olduğu kanısındayım. Birincisi, onunla çocuğa edebiyat, resim, müzik zevki aşılamak. İkincisi, bir sanatçının, bir bilim adamının, bir edebiyatçının mesleğinde doruğa çıktığında nasıl ilgi ve sevgi gördüğünü çocuğa iletmek. O kişiye, yaşamına özenmesini sağlamak. Ben Türk televizyonlarında bu tür dizilere, belgesellere, çizgi filmlere rastlamıyorum. Oysa, televizyon sadece haber vermek ve halkı eğlendirmek için icat edilmemiştir, insanları eğitmek, çocukları yetiştirmek, onlara bir estetik haz vermek de çalışmaları içindedir. Özellikle müzik konusunda çocuklara, gençlere televizyonların büyük oranda borcu var ama onu ödemiyorlar. Hep tecavüz ve felaketlerle dolu, çocukların hüzünle baktığı, ağladığı dizilerde bir kez olsun mutlu, sanat eğitimi gören bir çocuğa rastlamadım. Ailenin bir enstrüman çalan çocuğu, konservatuvar eğitimi gören bir ferdi nedense dizide rol alamıyor. Çocuk orkestralarını, bu gerekçeyle destekliyorum. Her çocuğun bir enstrüman öğrenmesini onun için gönülden diliyorum.
İPEK MUTAF BÖLER’in Çocuk Gelişiminde ve Eğitiminde Müziğin Etkileri kitabını okurken, çocukların müziğe ne kadar gereksinim duyduklarını fark edeceksiniz. Müziğin sadece eğlenmek için bir araç olmadığını öğrendiğimizde, onun zihin, kişilik üzerindeki etkisini kavrayabiliriz. Müzik neden çocuk için gereklidir? Yanıtını kitaptan bir bölüm ile verelim: “Her şeyden kıymetli çocuklarımızı yetiştirirken onlara her şeyin en iyisini vermek isteriz. Dolayısıyla onların yarın ayakları üzerinde durması, başarılı bir hayatlarının olması bizi mutlu eder. Klasik müzik, çoksesli müzik onların beyinlerinin daha iyi algılamasını sağladığı için dinlerken hayal gücünü çalıştırması onlara ikinci bir başarı olacaktır.” Çocuk Gelişiminde Müzik neleri sağlar diye sorduğunuzda, sıralanan öğeler, durumun ihmale gelmeyecek kadar ciddi olduğunu göstermektedir: * Müzik kendini ifade etme becerisini, yaratıcılık, zevk ve estetik duygusunu geliştirir. * Ses ve dil gelişimi ile bilişsel gelişimi ve soyut düşünmeye katkıda bulunur. * Yapılan araştırmalar sonucu klasik müzik eğitimi alan çocuklarla, klasik müzik eğitimi almamış çocuklar karşılaştırıldığında, klasik müzik eğitimi alan çocuklarda algılama çok üst düzeyde olduğu görülmüştür. * Hangi yaşta olursa olsun bir enstrüman çalmanın; işitme ve konuşmayla ilgili temporal lopları geliştirdiğini, işitme ve lisanla ilgili yetileri güçlendirdiğini araştırmalar ortaya koyuyor.
HERKESİN, ana babaların, öğretmenlerin, çocukların bu kitabı okumalarını salık veririm. Tez elden iyi müziği dinlemek, bir enstrüman öğrenmeye başlamak için.