Paylaş
Konser, İKSV’nin kuruluşunun 40. yılı kapsamında düzenleniyor.
Bu akşam ayrıca, sponsorlara İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından plaketler verilecek.
Eczacıbaşı teşekkür konuşmasında, İKSV’nin festivalleri, bienali yapabilmesi için yaptıkları katkıya şu sözlerle teşekkür ediyor:
“Özel kuruluşların üstlendiği uzun süreli ve kapsamlı sponsorluklar, kâr amacı gütmeyen kültür-sanat kurumları için hayati önem taşıyor.
Öncü ve resmi sponsorlarımıza, hem uluslararası ölçekte dört festival ve iki bienali başarıyla gerçekleştirmemiz katkıda bulundukları hem de birçok farklı kuruma örnek oluşturarak ülkemizde kültür-sanat sponsorluğunun yerleşmesini sağladıkları için içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
Yüz yılı aşkın tarihinde Berlin Filarmoni Orkestrası her zaman dünya sıralamasında ilk üç içinde yer almıştır.
Orkestranın şefleri arasında efsane olan Wilhelm Furtwaengler, Herbert von Karajan, Claudio Abbado gibi isimler yer almıştır.
2002 yılından beri orkestrayı Sir Simon Rattle yönetiyor.
2018’e kadar da yönetimde kalacak.
Bu akşamın repertuvarında aşağıdaki eserler seslendirilecek:
Schubert-Bitmemiş Senfoni,
Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil’in solistliğinde, Bottesini’nin Viyolonsel ve Kontrbas İçin Düzenlenmiş Grand Duo Concertant.
Beethoven-7. Senfoni.
* * *
SIMON RATTLE, Berlin Filarmoni Orkestrası ile doldurduğu Bruckner’in 9. Senfoni’si BBC Music’in eylül sayısında Ayın CD’si seçildi.
Rattle, ayrıca gerek orkestra gerek klasik müzik açısından birçok yenilikleri gerçekleştirdi.
Alla Turca başlığı altında oda müziği konserleri düzenleyerek, Batı ve Doğu kültürleri arasındaki farklılıkların keşfedilmesini sağladı.
Lunchtime Konserleri adıyla, kentin üniversitelerinde oda müziği konserleri yaptı.
130 yıllık geçmişe sahip olan orkestranın tarihinde elbette önemli sosyal olaylar da yer alır. Büyük orkestraların, büyük şeflerin iktidarlarla, diktatörlerle de başları derde girer.
Çünkü siyasetçiler her zaman, sanatı, sanatçıyı egemenlik altına almaya kalkışırlar.
Hitler’in Nazizminin Furtwangler’i düşürdüğü durumu Istvan Szabo’nun yönettiği Harvey Keitel ve Stellan Skarsgard’ın başrollerini paylaştığı Taraf Tutmak (Taking Sides) filminde birçoğumuz seyretmiştir.
Totaliter bir rejimde, sanatını yapmaya çalışan Wilhelm Furtwangler’in hikâyesini anlatan filmde, sanatçının politik ve toplumsal sorumluluklarının nerede başlayıp nerede bittiği sorgulanıyordu. Nazi zulmünün hüküm sürdüğü Almanya’da, sadece sanatına odaklanmaya çalışan ünlü şef, politik gerçekleri ve toplumsal sindirilmişliği görmezden gelerek yanlış mı yapmıştır?
Filmdeki, Amerikan temsilcisi albay ile şefin konuşmaları bu konuda sanırım, sanatçının durumunu konu edinen her araştırma için önemli bir malzemedir.
* * *
BU akşam hem iyi bir şefin yönetiminde iyi bir orkestrayı dinleyeceğiz hem de uluslararası üne kavuşan iki solisti dinleyeceğiz.
Paylaş