Paylaş
GEÇEN hafta resmi seven, bilinçli bir koleksiyon oluşturan dostun evinde Burhan Doğançay ile uzun uzun konuştuk.
5 Nisan 2001'de İstanbul'da birçok sergi salonunda Burhan Doğançay Retrospektif Sergisi açılıyor.
Dolmabahçe Kültür Merkezi'ndeki büyük mekánın dışında, eserleri Moda'daki Mine, Bebek'teki PG, Nişantaşı'ndaki C.A.M., Akatlar'daki Galeri Binyıl'da sergilenecek.
Burhan Doğançay Retrospektif Sergisi'nin sponsorluğunu Eczacıbaşı Kurumu üstlenmiş, ana sponsor o, sergi dolayısıyla yayınlanacak önemli ve kapsamlı kataloğun basımının sponsoru da Oktay Duran.
Ressamın kalplerini, konilerini, kapılarını ayrı ayrı sergilerde görebilirsiniz.
Burhan Doğançay, sadece resimle, fotoğrafla ilgilenen bir sanatçı değil. Perspektifi geniş, kırk yılı aşkın bir süre yurtdışında yaşamasına rağmen, her zaman Türkiye'nin gündemini izlemiş, o sorunlara kafa yormuş bir sorumlu sanatçı. Anadolu'da bırakın okula gitmeyi, karnını doyuramamış yoksul çocukların yüzleri her zaman belleğinde. Fotoğraf karesi beynine saplanmış.
Uluslararası önemde bir Türk ressamının bütün eserlerini, dünyanın değişik köşelerine dağılmış tablolarını, fotoğraflarını, halı/kilimlerini bir arada görmek bütün sanatseverleri sevindirecektir.
Retrospektif sergiler, ziyaretçiler, meraklıları için bulunmaz fırsattır. Her zaman yazdım. Toplu eserler, iyi bir inceleme kitabı, o sanatçı hakkında, ziyaretçinin sağlam bir yargıya varmasını sağlar.
Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde sergilenenlerin dışındaki eserler satılacak. Bunlardan ressamın payına düşen parayla Doğançay, Güneydoğu'da okul yaptıracak.
* * *
RETROSPEKTİF sergi sırasındaki başka bir etkinliğine çok önem veriyorum.
Sergiyi hazırlayanların söylediklerine göre, görsel sanatlar dünyasının önemli adlarından 30 kişi de Türkiye'ye çağrılmış. İçlerinde tanınmış resim eleştirmenleri ve dünyanın sayılı müzelerinin yöneticileri var.
Umarım Burhan Doğançay'ın retrospektif sergisi dolayısıyla Türk resmiyle de ilgilenirler.
Eğer İstanbul'un bir Modern Sanat Müzesi olsaydı resim dünyasında söz sahibi kişilere, resmimiz, heykelimiz hakkında bir fikir verebilirdik. Örneklerini gösterebilirdik.
Burhan Doğançay iyi bir fotoğrafçıdır ayrıca.
Brooklyn Köprüsü'nün fotoğrafları, bir köprünün serüvenini, sanki yaşayan bir varlıkmış gibi bize aktaran bir albümdür.
Albümün başında o köprüye ait yazı, gerçekten iyi bir denemedir. O köprüyü edebiyata taşıyan ünlü adlar üzerine edebî yorumlar vardır o yazıda.
Burhan Doğançay'ın bir başka girişiminden de haber vereyim.
Beyoğlu'nda satın aldığı binayı yarı müzeye dönüştürmek istiyor, birinci katında, babası Adil Doğançay'ın eserlerini sergileyecekmiş.
* * *
BURHAN DOĞANÇAY RETROSPEKTİF SERGİSİ Türkiye için bir sanat şöleni niteliği taşıyor.
Paylaş