Bu kitabı okumadan gençleri anlayamazsınız

Haberin Devamı

Aysel Ekşi’nin gençlerle ilgili önceki ‘Gençlerimiz ve Sorunları’ ‘Çocuk, Genç, Ana Babalar’ kitapları, bu konuda ne kadar tecrübeli bir bilim insanı olduğunu tekrar hatırlatacaktır.
Kitap adamalarının benim dikkatimi çektiğini bilirsiniz, bu kitap da sevgili dostum Oktay Ekşi’ye adanmış: “Bu kitabı beynimin yarısı, sevgili eşim Oktay Ekşi’ye adıyorum.”
Başlarken’de kitabın yazılma hedefini şöyle özetliyor: “Bu kitapta dünyanın beş kıtasındaki gençlerle ilgili gözlem, bilgi ve araştırma bulgularını toplayıp bir araya getirmeyi amaçladım. Hedefim, gençlerle ilgili olabildiği kadar sağlam bilgiyi kitaba taşımaktır. Bilim de, bilimsel araştırma yöntemleri de hızla değiştiği için, kitaba özellikle 2000’li yılların başından itibaren son 14 yıl içinde yapılmış araştırma ve yorumları almaya özen gösterdim.”
Bu kitabı okumadan gençleri anlayamazsınız

Haberin Devamı

Yeni Türkiye gençliği!


Kitap 2 kısım, 15 bölümden oluşuyor. Birinci kısımda Türkiye, Amerika, Avrupa, Asya, Afrika, Okyanusya’dan gençlere odaklanıyor Ekşi. İkinci kısımdaysa ‘günümüz gençleri’yle alakalı olarak; şiddet ve saldırganlık, gençlik dönemi, cinsel yaşantı, göçmenlik durumları, yaşanan felaketlerden nasıl etkilendikleri, internet veya madde bağımlılığı, depresyon, intihar eğilimi, anoreksiya gibi kavramlar ve durumları detaylarıyla masaya yatırıyor.
Aysel Ekşi, yeni gençliği şöyle tanımlıyor: “Gençler kendilerine Yeni Türkiye gençliği diyorlar. Bu, Türkiye’de büyük değişikliklerin yaşanacağı ümitlerini veren Türk gençlerinin yeni bir yüzü.” Çok yeni bir yüz bu. Geleceği şimdilik belirsiz. Bir de Türkiye’nin eski yüzü var, kitaptaki; ‘Türk Olmak’ yazısı bunu temsil ediyor. İkisini de okuyup düşünmek gerekiyor. Sorunları ayrı madde başlıkları altında irdeliyor Aysel Ekşi. Böylece bütün öğeler incelendikten sonra gerçek bir profil çıkıyor ortaya. Ruh Sağlığı Profili Raporu bu açıdan önem taşıyor. Günümüz sorunlarına bilimsel çözüm getirmek, çağdaş anlayışta inandırıcılık sağlıyor.
Şiddetten cinselliğe önemli bilgiler
Aysel Ekşi, araştırmalarını belli bir yer, belli bir okul, üniversiteyle sınırlamıyor. Bulgularını, belgelerini değişik kentlerdeki üniversitelerde araştırmadan geçiriyor. Bu durum ve ortaya çıkan sonuç, bize çoğulcu düşünmemiz gerektiğini gösteriyor. Kitabın bilhassa ikinci kısmında, bugünün gençlerini ve haliyle ana-babaları ve uzmanları ilgilendiren kavramlarla ilgili incelemeler bölümü kitabı herkes için gerekli ve okunması şart bir hale getiriyor.
Örneğin, ‘Günümüz Gençlerinde Şiddet ve Saldırganlık’, ‘Günümüzde Gençlerin Cinsel Yaşantısı ve Tutumları’, ‘Günümüzde Gençlerde İnternet ve Madde Bağımlılığı’, ‘Günümüzde Depresyon ve İntihara Eğilimli Gençler’ bölümleri birçokları için hayatı kolaylaştıracak seviyede önemli bilgiler içeriyor.
Aysel Ekşi’nin kitabı eksiksiz, bütüncül bir rehber kitap. Gençleri anlamak için okumalıyız. Zira zaman değişiyor ve genç kuşağı doğru anlamak, yarınları doğru değerlendirebilmek için şart!

Yazarın Tüm Yazıları