Bir pazar tavsiyesi

ULUSLARARASI ÇAĞDAŞ SANAT BULUŞMASI’nın bugün son günü. Sergi akşam saat 20.00’de kapanıyor.

Lütfi Kırdar’daki Art İstanbul 2005’te Türk ve dünya resminin ve heykellerinin önemli örneklerini görebilirsiniz. Böyle sergileri gezerek, insanın görme estetiği artar, beğenisi belirli bir seviyenin üstüne çıkar ve çevresindeki çirkinliklere karşı çıkar.

Galerilerin sanatçılarının, eserlerini sergilediği bu fuardan isterseniz resim, heykel de alabilirsiniz. Yerli ve yabancı sanatçıların kataloglarını, hakkında yazılmış kitapları kütüphanenize götürebilirsiniz.

Onlarla resimleri hakkında konuşabilirsiniz.

Sergi mekánına girer girmez karşınıza çıkan özgün bir sergiyi mutlaka görün.

Sezer Tansuğ’un (1930-1998) projesiydi; 66 Kare-Geleneksel Kültüre Çağdaş Yorum.

Nurettin Sözen
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Hilmi Yavuz da Büyükşehir Kültür İşleri Daire Başkanı iken, Cevdet Paşa Tarihi’nden Fatih Albümü’ne kadar birçok eserin sanatçıya verdiği esinin izdüşümünü kitap halinde yayımladılar.

Gerçekten Türk resminin değişik kuşaklardan ustaları, önemli adlarının yaptıkları burada sergileniyor, kataloğu da ikinci baskı yapmış.

Katalogda, Ali Mazrak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yazıları var.

Hilmi Yavuz’un önerisiyle, eserler Sezer Tansuğ tarafından belediyeye hibe edilmişti.

Ne var ki bu serginin afişinde bir Sezer Tansuğ adını aradım doğrusu.

* * *

CUMA
sabahı sergiyi gezerken öğrencilerin öğretmenleriyle birlikte sergiyi gezdiklerini gördüm, ne güzel sorular soruyorlardı.

İstanbul dışından galerilerin katılması beni sevindirdi; çünkü üç büyük şehir dışına sanat taşmadıkça, yaygınlık kazanmadıkça, sanatın eğitim işlevini yerine getireceğine inanmam.

Yalçın Gökçebağ katıldığım bir öneride bulundu.

Bunca resim öğretmeni Anadolu’nun çeşitli kentlerinde öğretmenlik yapıyor, onlar gerçekten yaşadıkları yörelerin resmini yapsalar, ortaya yerel bir resim tarihi çıkar.

Doğan Paksoy kataloğa yazdığı ‘Sanatı Kitlelere Yansıtmak’ başlıklı yazısında; sanatın dünya ölçeğindeki özelliğine değiniyor:

‘Böylesine büyük etkinlikleri düzenlemek, sanatı kitlelere ulaştırmanın en önemli yoludur. Kitlelerin çok sayıda sanat eserini aynı anda izleyebildiği bu yol, sadece İstanbul ve Ankara ile sınırlı kalmamalı, daha çok ve uzun yollar açılmalıdır.’

Buluşma’
nın çekici özelliklerinden biri, dünyanın sayılı galerilerinin de kendi sanatçıların eserlerini burada sergilemeleridir.

Türkiye’de değil dünyada da resim nerede, sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

Değişik ülkelerden sanatçıların yarattıkları; hem sanatçının bireysel dünyasını, hem de kültürel/ulusal köklerini yansıtıyor.

İş gününde ziyaretçilerin çokluğu dikkatimi çekti, özellikle kadın sanatseverlerin sayısı yüksekti.

Ülkemizde heykele gösterilen ilgi artıyor, sanırım Buluşma’daki eserler de bunun bir göstergesi.

* * *

SANATLA
dolu bir pazar geçirmenizi dilerim. Hafta başına çok daha mutlu, bilgili, renkli başlayacağınızı umarım.
Yazarın Tüm Yazıları