BU yıl altıncısı gerçekleştirilen Kapadokya Ürgüp Karikatür Yarışması’nda kazanan karikatürcülere ödülleri, yarışmanın sponsorluğunu üstlenen Hadosan Halı Mağazası tesislerinde verildi .
Ödül töreninde Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş bir konuşma yaptı:
"Bu yıl altıncısını gerçekleştirdiğimiz Kapadokya Ürgüp Karikatür Yarışması’nın bugünlere gelmesinde değerli üstat karikatürist Semih Balcıoğlu’nun kılavuzluğu olmuştur. Yarışmanın ilk ödül töreninde Semih Balcıoğlu bir ifade kullanmıştı. Türkiye’de karikatür yarışmaları iki büyük kentin, Ankara ve İstanbul’un tekelindedir. Ama biz ilk defa karikatür yarışmasını, karikatür sanatını Anadolu’nun ortasına taşıdık ve altıncısını gerçekleştiriyoruz."
Birincilik ödülünü Atillá Özer, ikincilik ödülünü Kürşat Zaman, üçüncülük ödülünü Cemalettin Güzeloğlu, Semih Balcıoğlu Özel Ödülü’nü de Ahmet Aykanat aldı.
Yarışmanın kataloğu da çıktı, böylece ödül kazananların eserleri kalıcılık kazandı.
Anadolu’daki bir yarışmanın daha nice yıllar sürmesini dilerim.
ÜRGÜP VE NEVŞEHİR KİTABI
TARİHÇİ Ahmet Refik Altınay’ın Damat İbrahim Paşa Döneminde Ürgüp ve Nevşehir kitabını, Ürgüp Belediyesi yayımladı.
Bir şehrin tarihini öğrenmek, bugününü değerlendirebilmek, kültürünü anlamak, gezerken o yerin tadını çıkarmak için gerekli.
Şehirlere yapılan yardımların, en çok rastlanan gerekçesi, o şehirden yetişmiş büyük devlet adamının, kendi memleketine katkısıdır.
İşte bu kitapta, sözünü ettiğim olguyu okuyacaksınız.
İbrahim Paşa’nın sadrazamlığı sırasında en büyük faaliyeti, doğduğu Muşkara’da yapmış onu Nevşehir’e dönüştürmüştür.
Bu faaliyetler sırasında Ürgüp ihmal edilmiş, orada oturan kadı bile Nevşehir’e tayin edilmiştir.
Kitapta, çeşmelere, medreselere devrin tanınmış şairlerinin yazdığı kitabelerin metinlerini de bulabilirsiniz.
Nevşehir’e yapılan yatırımlar sırasında Ürgüp’ün biraz ihmal edildiğini, kentin öne çıkması için pazar dahil olmak üzere birçok sosyal varlığın Ürgüp’ten Nevşehir’e çekildiğini okuduğunuzda, oy uğruna bazı şehirlerin bile şehir olma özelliğinin elinden alındığı dönemleri anımsayacaksınız. Osman Bölükbaşı yüzünden Kırşehir’in ’şehir’liğinin alınması gibi.
* * *
AHMET REFİK bu önemli eserini şöyle noktalıyor:
"III. Ahmed’in Vezir-i Ázamı vatanını cidden ihya etti. Bununla beraber bu faaliyetleri komşu köylerin ve özellikle Ürgüp’ün değerini azaltmış ve halkına zorluk çektirmişti.
Bununla beraber İbrahim Paşa asırlardan beri devşirmelerden oluşan Vezir-i Ázamlar arasında ilim ve irfana hizmet eden bir vezir olduğu gibi, vatanını ihya için Anadolu’da başlı başına bir şehir kurmayı başaran Türk oğlu Türk, zevk sahibi kadirşinas bir Vezir-i Ázam’dır."