Benim koalisyonum

7 HAZİRAN genel seçimlerinin sonuçları daha açıklanmaya başlar başlamaz herkes koalisyon lafı etmeye başladı.

Haberin Devamı

Ben de Meclis’teki milletvekillerinden kendi üçlü koalisyonumu kurdum. İlk önce şu üç dostum aklıma geldi. Koalisyonum onlardan oluşuyor: Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP), Prof. Dr. Mustafa İsen (AKP), eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar (CHP).
TBMM faaliyete geçtiğinde, o koltuklarda bulunan başka dostlarımın da isimlerini yazacağım...
Yeni Meclis’in aritmetiğinde neye ve kimlere dikkat ettiğimi yazmam gerekir mi.
Seçim gerekçem şu. Daha önce benzer bürokratik tecrübeye sahip, hangi milletvekilleri, Meclis’e sanat, bilim, medya, edebiyat dünyasının sorunlarını taşıyacak, sanatçıların, edebiyatçıların yasal haklarını, onların yaratma özgürlüğünü kısıtlayan ortamın giderilmesini, maddi ve manevi koşullarının daha iyileşmesini sağlayacak. Üçünü de yakından tanıyorum, üçünün de kültürel birikimlerine, çağdaşlıkla yoğrulan dünya görüşlerine önem veriyorum. İhsanoğlu ile İsen ilk kez Meclis’e giriyorlar. Fikri Sağlar’ın Meclis tecrübesi, siyasal yaşamını güçlendiriyor.
Aslında bu tavrım, onları kamuoyunun önüne getirmek. Deyim yerindeyse, kültürel gözaltında olacaklar. Bu adlar şimdiye kadar işlerini tam yaptılar, ikmale kalmadılar, görevlerini sallantıda bırakmadılar.


* * *

Haberin Devamı


PROF. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu (d. 1943), İstanbul’da kurulan “İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi”nin (IRCICA) uzun süre başkanlığını yaptı.
İstanbul Üniversitesi’nde “Bilim Tarihi Anabilim Dalı”nı kurdu. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği’ni yaptı. Dünya çapında çalışmalarıyla başarılı oldu. Birçok kitabı arasında; “Darülfünun, Osmanlı’da Kültürel Modernleşmenin Odağı” kitabını özellikle anımsatmalıyım.
Prof. Dr. Mustafa İsen (d. 1953), eski edebiyat alanında yaptığı çalışmalar ile özellikle tezkireler konusunda bize engin bilgiler ve kaynaklar tanıttı.
Tezkirelerden biyografiye uzanan çizgide, eski edebiyatla modern edebiyatı birleştirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün genel sekreterliğini yaptığı dönemde, Köşk’le kültür, sanat, edebiyat dünyası arasında bağlantıları pekiştirdi. İnternet üzerinden sürekli güncellenen, “Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü” ile birçok edebiyatçıyı tanımamızı sağladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı döneminde TEDA projesiyle, Türk edebiyatının birçok eserinin yurtdışında yayınlanmasını sağladı.
Fikri Sağlar (d. 1953), hükümetlerde üç dönem kültür bakanlığı yaptı. Sosyal demokrat anlayışın siyasete yansıyışının uygulamalarını başarıyla gerçekleştirdi. Döneminde kütüphaneler konusunda yaptığı çalışmalarla, gerek kadro gerek yer bakımından kütüphanelerin büyümesini sağladı.
Yazarlarla kütüphaneler arasında bağ kurdu. Uluslararası Kitap Fuarı’nda kurulan Türk standını modernleştirme çalışmalarında öncü oldu. Topkapı Sarayı’ndaki Harem Dairesi onun döneminde açıldı, Macaristan’daki Kanuni Sultan Heykeli de onun zamanında dikildi. Üçü de Türkiye’yi biliyorlar, dünyayı tanıyorlar, böylece küresel bir bakış açısına sahipler. Her şeye kültür perspektifi açısından bakacaklarına inanıyorum.


* * *

Haberin Devamı


ÜÇ dostuma da kültür açısından Meclis çalışmalarında başarılı ve verimli olmalarını diliyorum. Her iyi girişimlerinde yanında olacağım.

Yazarın Tüm Yazıları