Beni mutlu eden festival

ULUSLARARASI İSTANBUL ŞİİR FESTİVALİ’nin açılışında bulundum, ertesi gün de Almanya’ya gittim. Döndükten sonra da kapanışına yetiştim.

Açılışlar kalabalık olur. Heves ve heyecan, açılışlara katılanların sayısını artırır. Benim merak ettiğim kapanışlardır; çünkü oraya gelenlerin sayısı -belki yanlış bir değerlendirme olabilir- festivalin başarısıyla doğru orantılıdır.

Almanya’da iken zaman zaman aklıma düşen tek kaygı, festivalin açılışından sonraki günlerde gösterilen ilginin derecesiydi.

Şiiri seven, şiir yazan bir ülkenin mensubuyuz ama şiir kitaplarına gösterilen ilgi bu saptamaları doğrulayacak sayıda değildir.

İkincisi, yapılan festivale katılanların artışı, artık dünya şiir platformunda güvenilirlik kazandığının da göstergesidir.

* * *

CUMARTESİ
akşamı Cemal Reşit Rey Salonu’ndaki kapanış törenine gittiğimde, dolu bir salonla karşılaştım. Sadece katılan Türk ve başka ülkelerin şairlerine değil, onları dinleyen, okuyan, izleyen İstanbullulara da teşekkür etme isteğini hissettim.

Elbette bunu düzenleyenlere, emek verenlere hepimiz sevgilerimizi sunuyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, 2010 İstanbul Yönetimi’ne.

İstanbul gibi büyük bir şehirde yapılan şiir festivaline, bu kentte yaşayan herkesin sahip çıkmasını, ilgi göstermesini bekliyorum. Yaşadıkları kentteki bu büyük, uluslararası edebiyat olayına yabancı kalırlarsa, kentlerinin kültürel gücünün azalmasından sorumlu olurlar.

Katılan şairlerin en çok hoşlarına giden ne olmuş?

Şiirlerinin başka bir dilde okunması. Gerçekten insanın alıştığı sesin, müziğin dışında bir ses, ona da bir başka düşünceyi getiriyordur.

Şairleri konuk eden mekánların gelenleri etkilediği kanısındayım.

D&R Mağazaları’nın festival kitabındaki ilanını çok beğendim.

"Şiir dinliyorum, gözlerim kapalı.

Belki de adına en çok şiir yazılan şehirdir İstanbul. Ve bu kentin şiire sevdalı dostları, her yıl bir araya gelir; mısralar okunur, kentten yine şiirler yükselir..."

D&R
’ın çeşitli mağazalarında şairler şiirlerini okudular. Bir kitap mağazasına yakışır ve yaraşır görüntüler.

Artık medyamız da, sanata, şiire hak ettiği ilgiyi ve sevgiyi gösteriyor. İstanbul’a döndüğümde aldığım döküm raporunda gazetelerin, televizyonların adlarını gördükçe, şiire de, Türkiye’ye de umudum daha da arttı.

* * *

GELECEK
yıl İstanbul’a daha çok şairin geleceğini, daha çeşitli dillerden şiir dinleyeceğimizi söylemek, bir tahminden çok bir gerçeği ifade ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları