YAZIMIN başlığını görünce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan siyasi bir talepte bulunacağımı sanmayın, benim isteğim sanatsal.
Dolmabahçe Sarayı’nın Muayede Salonu’nda Osmanlı Saray Ressamı Fausto Zonaro’nun doğumunun 150. yılı onuruna bir sergi açıldı.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili, Zonaro’nun torunu Jolanda Meneguzzer Trevigne’nin katıldığı görkemli bir tören yapıldı açılışta. O gün Baksı Müzesi’nin açılışına gittiğimden katılamadım.
Gelelim Başbakan’a açık mektup yazmamın nedenine...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 Ekim 2004 günü AB dışişleri bakanlarına bu salonda yemek vereceğinden, 18 Eylül 2004 günü açılan bu önemli sergi, 3 Ekim 2004 günü toplanacak, tablolar yerlerinden indirilecek.
Çünkü burası yemek salonuna dönüştürülecek.
Oysa bu yemek olmasaydı sergi 30 Ekim 2004 akşamı kapanacaktı.
Şimdi Başbakan ne yapabilir?
Konuklarına Muayede Salonu’nda bir kokteyl verebilir, o sırada dışişleri bakanları, Zonaro’nun resimlerini görebilir, İstanbul’u, sarayı, dönemin insanlarını bu resimlerden tanıyabilirler.
Kokteylden sonra Başbakan, yemeği bitişikteki Metal Salon’a ya da başka bir salona aktarabilir.
Çünkü her zaman bu kadar kapsamlı bir Fausto Zonaro Sergisi düzenlenemez.
Ressamın yüz eserini bir araya toplamak kolay değil çünkü.
* * *
GÜNEŞLİ bir İstanbul sabahında, Zonaro sergisini gezmek için Dolmabahçe Sarayı’na gittiğimde giriş kapısında uzun bir turist kuyruğuna rastladım. Hem Dolmabahçe Sarayı’nı geziyorlar hem de sergiyi.
Rıhtımdan sergiye girdiklerinde, aynı rıhtımdan Kayzer Wilhelm’in karşılanış tablosu, hiç kuşkusuz onları çok etkiliyor.
Sergi, dünyadaki tek Zonaro uzmanı olan Erol Makzume’nin koordinatörlüğünde hazırlandı ve iyi bir katalog yapıldı. Katalogda Zeynep İnankur ile Giovanna Damiani’nin önemli yazıları yer alıyor.
Zeynep İnankur, Zonaro’nun resmi için şunları yazmış:
‘Fausto Zonaro, portre ve tarihi konulu resimlerinde, natüralist geleneğe bağlı kalırken manzaralarında farklı bir davranış izlemiş, bazı yapıtlarında natüralist bir tarzda, bazılarında ise yer yer İtalyan Machioli grubunu, yer yer de Fransız empresyonistlerini anımsatacak serbest fırça vuruşları ve renk lekeleriyle çalışmıştır.’
Zonaro sergisi 23 Kasım’da İtalya’nın başkenti Roma’da Altare Della Patria’da açılacaktır.
1854 yılında Padova’da (İtalya) doğan Zonaro, 1891’de İstanbul’a geliyor, Saray Ressamı olarak tayin ediliyor, 1908’de II. Abdülhamid, II. Meşrutiyet’in ilanından sonra tahttan indirilince görevinden azlediliyor, 1929 yılında da San Remo’da (İtalya) ölüyor.
* * *
SERGİYİ kaçırmayın, dileğimiz kabul edilir de sergi uzatılırsa çok mutlu olurum.
Daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler, sergi kataloğunu ve Osman Öndeş -Erol Makzume’nin yazdığı Osmanlı Saray Ressamı Fausto Zonaro (YKY) kitabını okumalılar.