Paylaş
Yeni vakıf senedinin doğrultusunda müzenin daha kurumsal bir nitelik kazandığı, özellikle yerel gücünü arttırarak, oradan büyük kentlere doğru yükselişinin öyküsünü rakamlarla öğrendik.
Büyük kentler dışında gerçekleştirilen müzelerin, kalıcı etkinliklerin, Türkiye’de sanatın gelişmesinde ve geniş coğrafyaya yayılmasındaki önemini Hüsamettin Koçan’ın girişimiyle kurulan Baksı Müzesi iyi bir biçimde ortaya koyuyor. Hiç kuşkusuz bu çalışmalarda eşi Oya Koçan’ın yoğun emeklerini de anımsatmalıyım. Müze, orada yaşayanların, plastik sanatlarla, seçkin müzik insanlarıyla ve onların sanatlarıyla tanışmasını sağladı.
2016 yılında yapılanlara değinmeden önce 2017 yılının önemli bir sergisinin haberini vereceğim. Hüsamettin Koçan, ilk kez memleketi Bayburt’ta Baksı Müzesi’nde “Ayağımdaki Diken” adlı bir sergi açacak.
Koçan bu sergisinde, farklı teknikleri bir arada kullanarak, göç-gurbet öyküleri ile yoğrulmuş yetmiş yıllık bir yaşam birikimiyle, yerel kültürün hem içinden hem dışından beslenen hafızasının bir dökümünü yapacak.
Müze 2016 yılında, “Ged Baksı’da 10 Yıl” kitabını yayımladı.
İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) ile birlikte “Bayburt ve Çevresinde Mekân Çalıştayı”nı gerçekleştirdi. “Öğrenci Şenliği Karma Sergisi”ne ev sahipliği yaptı ve ayrıca Garanti Bankası’nın “Anadolu Buluşmaları” Baksı Müzesi’nde yapıldı.
2016’da müzenin faaliyetleri göz önüne alınınca böyle kuruluşlarda kadın emeğinin, yaratıcı gücünün öne çıkması, herkes tarafından desteklenmesi gereken projeler olarak görüyorum. Vakıf bu amaçla, Bayburt merkezde, Melkan Gürsel öncülüğünde, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından hazırlanan “Kadın İstihdam Merkezi” projesini hayata geçirecek.
Müze, yetenekli öğrencileri tespit ederek, atölyelerinde eğitimcilerle birlikte çalışmalarını sağlayacak. 11–14 Mayıs arasında yapılacak seçmeler sonrasında 30 öğrenciden 20’sine bir yıl boyunca burs verilecek, kazanan yapıtlar sergilenecek. Bu uygulama, en yalın haliyle “müzenin geleceğe yatırımı”.
Ayrıca, yaz aylarında tiyatro, konser, gösteri vb gibi etkinliklerde kullanılmak üzere, vakıf arazisinin Bayraktar Deresi’ne bakan yamacında 500 kişilik amfitiyatro inşaatı bu yıl tamamlanıyor.
Diğer taraftan, yerel müzik geleneğine ilişkin metin, türkü sözleri ve notaların yazılımı ile ilgili araştırma yapılması, bu araştırmaların yayınlanması, mevcut kayıtların temizlenmesi ve günümüz sanatçıları tarafından yorumlanarak CD haline getirilmesi çalışmaları da Baksı Müzesi’nin sanatı bir bütün olarak gördüğünün güzel bir örneği...
Açılışına gittiğim, Baksı Müzesi’nin gelişmesi, beni her seferinde daha çok sevindiriyor. Bayburt’ta böyle bir müzenin açılması, etkinliklerinin belli bir coğrafyanın içine kapanıp kalmaması, yaz aylarında müzede düzenlenen sanat faaliyetleriyle kenti, yöreyi sanat merkezine çevirmesi... Sevindirici konulardan birkaçı...
YENİ BİR MÜZE MÜJDESİ
MÜTEVELLİ Heyeti toplantısında bir de yeni bir müze müjdesi aldığım için onu tüm okurlarımla paylaşmak istiyorum.
Eskişehir’de Odunpazarı semtinde yeni bir müze açılacak: OMD (Odun Modern Müzesi). Ünlü Japon mimarı Kengo Kuma’nın yapacağı bina, yerel özellikleri yansıtan etkileyici bir mimari eser olacak...
Şimdilik bunları söyleyeyim. Müzeyle ilgili geniş bilgiyi ileride vereceğim.
***
BAKSI MÜZESİ’nin gelişimini izleyin.
Paylaş