Aziz Nesin antolojisi

Haberin Devamı

Everest Yayınevi, “Tek ciltte” adıyla yeni bir diziye başladı. Dizinin ilk kitabı da Çetin Altan’a ayrılmıştı. İkinci kitap Aziz Nesin’e ayrılmış ve adı: “Kalem Yapın Beni Kalem!..”

Bu tür kitapların yararına inanırım, okur sevdiği bir yazarın değişik türdeki ürünlerini bir kitapta bulup okuyabilir. Benim dileğim, tek kitaptan bütün kitaplara giden okurların çoğunlukta olması... Şahsen ben, kitabın sonundaki bibliyografyaya bakan okurdan yanayım. Ne var ki bugünün okuru için bu tür kitaplar da gerekli hatta okutmak için zorunlu.
Kitapta Aziz Nesin’in kalem oynattığı bütün türlerden örnekler yer alıyor. Sırasıyla; Biyografi, Otobiyografi, Günce, Anılar – Belgeler, Mektup, Söyleşi, Öyküler, Deneme ve Yazılar, Eleştiri ve Sanat Yazıları, Roman: Bişey Yap Met, Oyun: Gol Kralı, Şiir, Gezi Yazıları, Çocuk Kitapları, Masallar, Aziz Nesin’in Konuşması, Vasiyet, Bibliyografya...
Hiç kuşkusuz önce biyografi ve otobiyografi bölümlerini okuyacaksınız. Fotoğraflı biyografi Ali Nesin tarafından yazılmış. Otobiyografi ise yazarın farklı zaman ve yerde yazdıklarından yapılan bir derleme.

Aziz Nesin antolojisi

Haberin Devamı

Çok yönlülüğünü tanıtıyor


‘Tek Ciltte Aziz Nesin’ kitabının önemli bir işlevine değinmeliyim. Çoğu okur onun mizah kitaplarını okumuştur, birçok okurun belleğinde sadece mizahçı Aziz Nesin yer etmiştir. Oysa bu toplam, onun başka alanlardaki çalışmalarını da okura sunmakla, onun çok yönlülüğünü tanımalarını sağlıyor.
Anılar - Belgeler bölümünde Asaf Halet Çelebi ile ilgili bölümü okuduğumda, hem 6-7 Eylül’ün korkutucu yönünü bir kere daha görüp üzüldüm hem de Asaf Halet’in yaşadıklarına bakınca gülmeden edemedim. O korkunç 6-7 Eylül Olayları’nda, iyi şairin başına geleni mutlaka yazıma almalıyım, çünkü o dönemde benim de başıma böyle bir abes iş gelebilirdi: “6/7 Eylül hadiselerinin ertesi günü, yolda giderken, birden aklına gelmiş, yeni aldığı bir dolmakalemi muayene için defterine eski yazıyla ‘ince narince’ diye yazmış. Hemen iki polis Çelebi’yi yakalamış. Onu 6/7 Eylül çapulcularından biri sanıp karakola götürmüşler. Çelebi’nin cebinden 20 dolmakalem çıkmış. Çelebi zar zor bu 20 dolmakalemin çapul olmadığını anlatmış amma, deftere rastgele yazdığı ‘ince narince’nin ne olduğunu bir türlü anlatamamış. Bu ‘ince narince’ yüzünden epeyi sürünmüş. Sonra cep defterinde ileri gelenlerden bir tanıdığının adresini görmüşler de Çelebi’yi bırakmışlar.”
Bu bölümde; Attilâ İlhan,
Bedri Rahmi Eyuboğlu, Ruhi Su, Sabahattin Ali, Sait Faik Abasıyanık, Yusuf Atılgan’la ilgili notlar, mektuplar portre yazıları bakımından ilgi çekici.
Kesinlikle çok önemli ve başarılı bir toplam, Aziz Nesin’in bütün yönlerini, emek verdiği türleri buradan okuyabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları