Ara Güler’in fotoğrafları incelenebilecek

FOTO muhabiri (kendisinin verdiği unvan) Ara Güler’in Vakfı’nın kuruluşu için Fransız Başkonsolos-luğu’nda düzenlenen geceye ben de katıldım.

Haberin Devamı

Onun vakıf kurması, dostum olduğu için değil, Türk ve dünya fotoğrafının bir ustasının fotoğrafları ziyan olmasın, ehil ellerde kalsın, incelensin, araştırılsın, genç kuşak ve uzmanlar bunlardan yararlansın diye beni mutlu etti, sevindirdi.

Kitapların ve önemli eşyanın, sahibinden sonra dağılmaması için vakıfların büyük işlev taşıdığı kanısındayım.

O akşam Ara Güler de niçin bu vakfı kurduğunun gerekçelerini tatlı bir dille anlattı.

Ara’nın özellikle İstanbul fotoğrafları –herkes gibi- benim için paha biçilmez bir hazinedir.

Onun içindeki insan portreleri, bir kentte yaşayanların haritasıdır.
  
*

ARA GÜLER, vakıf dolayısıyla gazetelerde, dergilerde, televizyonlarda yer aldı geçtiğimiz hafta.

O haberleri okuyanların yeniden Ara Güler fotoğraflarını görebilmeleri için birkaç albümü üzerine tanıtıcı notlar yazma gereği duydum.

Eczacıbaşı’nın Fotoğraf Sanatçıları Dizisi’nde bir Ara Güler Albümü yayımlandı.

Bu albümde, Türkiye ve dünya coğrafyasından en ustaca çekilmiş kareleri göreceksiniz. Hiç kuşkusuz doğa içinde insanları da. Onunla birlikte bir dünya gezisine çıkacaksınız.

Albümün başında Haluk Çobanoğlu’nun Memleket Semalarında Bir Meteor yazısı onun konumunu etraflıca değerlendirip gözler önüne seriyor. Yazının sonrasında, Benim İçin Her Şey Görsel ile Başladı başlıklı söyleşide Ara en basit sözlerle, kısaca özetliyor kendi fotoğrafını:

“Benim fotoğrafımı bir yerde gördüğünde Ara Güler fotoğrafı diyebildiğin zaman o fotoğraf benim fotoğrafımdır. Hem ben fotoğrafın içindeyim, tam da sizin fotoğraflarıma baktığınız yerdeyim. Ben onları çok iyi biliyorum, fotoğrafını çektiğim adamları. Koltuk meyhanesindeki adamı da köy kahvesindeki adamı da.

Yaşamak dersin, bilmek dersin buna. Ben onları çok iyi biliyorum, hayat tecrübesi bu. Çünkü ben onlarla beraber yaşayarak onların bir anını çekiyorum, bir an var o an mühim.

- Şu anda etrafınıza baktığınızda fotoğrafını çekeceğiniz bir şey var mı?

Şu anda yok ama olduğu zaman hemen fark ederim. Ben yaşadığım müddetçe hep aradım, aramaya devam ediyorum. Ben dünyaya dört köşe bir çerçeve içinden bakar, onun içinde yaşarım.”

Fotoğrafevi’nin Fotocep serisi içinde yayımladığı Ara Güler seçmelerinin başında Nezih Tavlaş’ın Önsöz’ünden tanıtıcı birkaç cümle Ara’nın fotoğraflarındaki insan unsurunun konumunun altını çiziyor: “Ara Güler, dünyanın neresine giderse gitsin, evrensel fotografik yelpazesinin merkezinde hep insan olmuştur; bunların kimini herkes tanır kimi ise sıradan insanlardır. Objektifinin odağına oturttuğu insanı hep yüceltir, ön plana çıkarır.

Bu kareleri sevgiyle, aşkla çeker.”

Kitabın bir özelliği, fotoğrafların yanında Ara Güler’in fotoğraf ve görsellik hakkındaki yorumları ve mesleki öyküleri, anıları yer alıyor. Bu yazıların eşliğinde, bir fotoğraf okuma ve yeniden yorumlama bile yapabilirsiniz.

*
  
Ara Güler İstanbul, Taksim Point Otel’deki fotoğrafların albümü. İlgi çekici bir girişimi gerçekleştirdi Point Otel yetkilileri. Otelin çeşitli yerlerinde Ara Güler’in İstanbul fotoğrafları yer alıyor. Özellikle İstanbul’a gelen yabancıların bu fotoğrafları görerek bu kente hayranlıkları artacaktır.

Genel Koordinatör H.Gökhan Özbek, albümün başındaki Kaybolan Şehri Seyretme Fırsatı yazısında, Ara Güler’in İstanbul fotoğraflarının tek tek öykülerini dinlemiş. Ara Güler de İstanbul Benim için Nedir? Başlıklı yazısında, belki de şimdiye kadar yapılmış en güzel İstanbul tanımını yaparken, fotoğraflarındaki sırrı da dile getiriyor...

“Çocukluğumdan beri İstanbul’un bu deli saraylı olduğunu düşünürüm. Ama öyle bir deli saraylı ki, hem Roma’da hem Bizans’ta hem Osmanlı’da yaşamış... Birikimlerin deli saraylısı. Hipodromda gladyatörlerle birlikte ata binmiş, Bizans sarayında gözde olmuş, Zoe adıyla, Teodora adıyla imparatoriçelik tahtına oturmuş, Osmanlı’da Hürrem Sultan olmuş...

Bugün artık ihtiyar bir deli saraylı olmuştur; süslenmeyi ihmal etmez, takar takıştırır, kokularını sürer; bir sürü çekmecesi vardır, içleri eski günlerin görkeminden kalma mücevherlerle doludur. Bu İstanbul denen deli saraylının neresine dokunsan, altından bir mücevher çıkar.”

*
  
BU albümler, Ara Güler’in fotoğraflarına yeniden ve farklı açılarla bakmanızı sağlayacak, görmediklerinizi gösterecek, onun hakkında en gizli bilgileri verecek size...

 

Yazarın Tüm Yazıları