LÁLE müzik evinin sahibi dostum Hakan Atala bana Harmonia Mundi’nin 2007 Ajandası’nı göndermiş.
Sayfalarda o ay içindeki ünlü bestecilerin doğumları, ölümleri, bestelerinin ilk icraları, müzik tarihinden ilgi çekici notlar yer alıyor. Kuru bir bilgi biçiminde değil de, hoş bir üslupla yazılmış, bellekte kalıyor.
İçine bir de CD konulmuş, dünyanın sayılı bestecilerinin her bir ayı simgeleyen bestelerinden bir bölüm, 12 aya 12 beste.
Bir yıl boyunca masamın üzerinde durmasından mutluluk duyacağım.
Sayfalara siz de konser günlerini yazabilirsiniz, bence buraya sadece müzikle ilgili notlar düşülmeli.
Yurtdışında edebiyatçılar için de, ressamlar için de bu tür ajandalar yapılır.
Geçen yıl Feridun Andaç’ın yaptığı Dünya Yayınları’nın yayımladığı, fotoğraflı, yazarların metinlerinden seçmelerin bulunduğu edebiyat ajandası beni sevindirmişti, ama ne yazık ki bu tür zevklerimizin oluşmaması yüzünden bu yıl yayımlanmadı.
İLGİ ÇEKİCİ ANILAR, BİLGİLER
HARMONIA MUNDİ Ajandası’nı tararken aldığım bazı notları size de sunacağım.
Daha birkaç gün önce, Viyana’daki yeni yıl konserinde eserlerini dinlediğiniz Johann Strauss 14 Mart 1884’te doğmuş.
5 Mart 1953’te ünlü Rus bestecisi Sergey Prokofiyev, Moskova’daki evinde Stalin’den 50 dakika önce ölmüş. Pravda gazetesi tam altı gün bestecinin ölümüne sayfalarında yer vermiş.
Gustav Mahler, 18 Mayıs 1911’de son nefesini verirken, parmağını görünmeyen bir orkestraya işaret verir gibi kaldırmış, Mozart demiş.
VIP Mezarlığı Pere Lachaise kapılarını 21 Mayıs 1804’te açmış. Chopin, Bizet, Jim Morrison, Edith Piaf, Yves Montand burada yatıyor, Yılmaz Güney de, Ahmet Kaya da.
John Cage’in 4 dakika 33 saniye süren bestesini, 29 Ağustos 1952’de ilk kez piyanist David Tudor New York’ta seslendirmiş.
Leonard Bernstein’ın ünlü müzikali Batı Yakasının Hikáyesi (West Side Story) 27 Eylül 1957’de Broadway’de Winter Garden’da sahnelenmiş. Sonradan sinemaya aktarıldı, Oscar ödülleri kazandı.
* * *
KÜÇÜK zevklerin büyük mutluluklar getirdiğini bilmiyoruz galiba. Ya da sevdiğimiz ya da sevdiğimizi sandığımız konulara ilgimiz yüzeysel.