Aile içi şiddet evrensel bir kábustur

‘AİLE İÇİ ŞİDDETE SON!’

Bu bütün dünyaya yapılan evrensel bir çağrıdır.

11-12 Kasım Cuma ve Cumartesi günlerinde İstanbul’da, İTÜ Maçka Kampusu’nda Hürriyet ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun birlikte düzenledikleri ‘Aile İçi Şiddete Son!’, ‘Dünyadan Örnekler’ konferansında kadının bedensel ve ruhsal özgürlüğünün sağlanması konusunda çok önemli bir adım atılacak.

Özellikle kadınların hayatını cehenneme çeviren, zulme, eziyete dönüşen şiddete karşı, Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden gelen kadın ve aileden sorumlu bakanlar, uzmanlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İstanbul’dan bütün dünyaya ‘Aile İçi Şiddete Son!’ çalışmalarımıza katılın, siz de bu onurlu kampanyanın içinde yer alın, mesajını verecekler.

Çözümler, uygulamalar, yasalar, çeşitli oturumlarda, atölye çalışmalarında gündeme gelecek, bütün dünyada kadına meta muamelesi yapan çağdışı tavır bir kez daha lanetlenecek, bilimsel çalışmalarla da bunun yeryüzünde, bütün kıtalarda yok edilmesi için insani çabaların en kutsalı harcanacak.

Cuma günü saat 09.30’da İTÜ Maçka Kampusu’ndaki Mustafa Kemal Amfisi’nde açış konuşmalarıyla başlayacak ve iki gün sürecek çalışmaların, sadece bugünü tespitle yetinmeyeceği, yarına dönük çözümler getirerek gelecek için de bir vizyon sunacağı bir gerçek.

‘AİLE İÇİ ŞİDDETE SON!’ BİR EĞİTİM İŞİDİR

MARUZ
kalmayanların dışındakiler haberlerden ya da bilimsel, sosyoloji çalışmalarından bilmiyor şiddeti. Hatta bana kalırsa, bizi etkileyen, uzmanlar arasında dolaşan belgeler ve kitaplardan çok sanatın etkileyici, belleğimizde yer eden gücüdür.

Çoğumuz bunları -kendimizle ilgili olarak- Türk edebiyatındaki, Türk sinemasındaki örneklerden öğrendik. Türk resminde gördük.

İç acıtan, iç burkan bu romanlar, şiirler, sorunun hayati önemini söylemeyi, belirtmeyi bile gereksiz kılıyor.

Bu tür oturumlar, küresel kavramıyla anılan bir çağda, çözüm için gerçekleştirilmesi gereken eylemlerdir. Çünkü herkes birbirine bilgisini, deneyimlerini, tanıklıklarını, gördüklerini, yaşadıklarını anlatarak daha güçlü bir çözüm platformuna ulaşılacaktır.

Töre cinayeti, namus cinayeti kavramlarının kurbanlarını gazete haberlerinde okumak istemiyorsak, kızlarımızı ve erkeklerimizi okutmalıyız.

Şiddeti yasaklayan çağdaş hümanizmin her kıtada egemen olmasını bu tür uluslararası toplantılar gerçekleştirecektir.

Programı okuduğumda, beni etkileyen en önemli husus, tartışmacıların, konuşmacıların sadece büyük şehirlerden değil, bu konuda hayatı kararmış, karartılmış uzak Anadolu bölgelerinden de gelmesiydi.

* * *

KATILIMCILAR,
21. yüzyıldaki bir utancı ortadan kaldırmak için, sınırları aşarak birbirleriyle buluşuyorlar.

Ben bu buluşmaya insanlık uğruna yapılan kutsal bir ittifak gözüyle bakıyorum.

Dilerim en yakın zamanda insanlar, ‘Aile İçi Şiddete Son!’ sloganını sadece geçmişi anlatan tarih kitaplarında bulurlar.
Yazarın Tüm Yazıları