Paylaş
Ben de Bursa’dayım.
Kitaplar, yazarlar arasında dolaşacağım, yeni kitaplar alacağım, yazar dostlarımla muhabbet tazeleyip, özlem gidereceğim.
Zaman kalırsa zeytinleri, zeytinyağlarını incelemek üzere Trilye’ye gideceğim.
Mutlaka Mudanya Müzesi’ne uğrayacağım.
Kitap standlarında dolaşırken, edebiyatın her türündeki yeni kitaplara bakarken, bir yandan da güncel konulara, sorunlara değinen kitaplara göz atacağım.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, önemli etkinliklerle kutlanacak.
Gün boyu sürecek etkinliklerde, paneller, belgesel filmlerin gösterimi ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
Fuar’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Almanya’dan gelen bir konuğunu tanıtmalıyım.
Saraybosna’da savaş sonrasında kadınların yaşantıları üzerinde yaptığı çalışmalar sırasında tanıştığı Leylâ’nın öyküsünü anlattığı kitabıyla Alexandra Cavelius, Bursa’da okurlarıyla buluşacak.
Leyla - Bir Bosnalı Kız adlı kitabı Almanca aslından Füruzan Gürbüz çevirmiş. Pegasus Yayınları’ndan çıkan bu kitabın başında yazar şunları söylüyor: Bu kitapta adı geçen birçok kişi ve yer adı güvenlik nedeniyle değiştirilmiştir.
Oysa hepimiz biliyoruz ki, üzerinden daha yirmi yıl bile geçmeyen bu olaylarda Leylâ gibi yüzlercesi var. Avrupa’nın kucağında yaşanan Saraybosna dramında hâlâ sarılamamış yaralar var.
KİTAP fuarlarında gözlerimin aradığı bir stand vardır: Sahaf standları.
Yeni kitapların yanı sıra eski kitaplar da, geçmişten bugüne bir konuda bilgimizi zenginleştirirler. Artık baskısı olmayan, nadir kitaplar, dahası birçok yeni kitaba kaynaklık etmiş eski yayınlar bu standlarda karşımıza çıkarlar.
Daha da önemlisi, o konuda bilmediğimiz ya da bilip de aradığımız, bulamadığımız kitaplara da burada rastlayabiliriz.
Sahaf Turkuaz’dan Emin Nedret İşli’nin hazırladığı “Nadir Bursa Kitapları” başlıklı serginin küratörlüğünü Sadık Karamustafa üstlenmiş.
Bugün artık bulunması çok zor olan ve Bursa’nın tarihine dair önemli bilgileri aktaran yayınlar sergileniyor burada. Bursa üzerine belki de ilk yayınlardan söz ediyorum.
Bugün Bursa’nın tarihine, sanatına, kültürüne, insanlarına dair epeyce çalışma, sözlük, ansiklopedi yayınlandı. Bu açıdan zengin bir kitaplığı var. Ama eski yayınları da en azından bir görmek gerektiği kanaatindeyim.
Bursa’daki yerel yönetimler kitap yayınına ağırlık veriyorlar. Bu yayınların birçoğundan daha önceki yazılarımda zaten söz etmiştim. Bugün kitaplıklarımızda oluşturacağımız “Bursa Kitapları” bölümü en az İstanbul kitapları kadar geniş yer tutacaktır. Bu öyle veya böyle yerel yönetimlerin konuya gösterdiği hassasiyetle mümkün oldu.
Ayrıca, Faruk Akbaş’ın Kâmil Koç Yolculuk Dergisi için çektiği fotoğraflardan oluşan “Anadolu’da Yolculuk II” sergisini gezebilirsiniz.
225 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarda mutlaka alacağınız bir kitap vardır.
Ayrıca seçtiğiniz kitabın yazarına imzalatmak, yazarıyla söyleşi de fuarların güzel yanı. Bursa’da bir hafta aralıksız sürece kitap şenliğine bütün kitapseverleri çağırıyorum.
Paylaş