32 yıldır zirvede kalan yarışma

KARİKATÜR dünyasının saygın, önemli yarışmalardan biri olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ödül kazanan sanatçılar salı akşamı Trump Towers’da düzenlenen törende ödüllerini aldılar.

Haberin Devamı

Dereceye giren karikatürler, Caddebostan Kültür Merkezi’nde 15 Aralık’a kadar görülebilir. Serginin açılış gününde gençlerle ustalar bir arada, bir atölye çalışması yaptılar.

Karikatür söze gerek duyulmadan siyasetten sanata kadar birçok alanda çizgiyle mesajını verir.
Bu özelliğinden ötürü de siyasetçinin hedef tahtası olurlar her zaman.
Hele genç kuşak eleştirisini mizah ve karikatür aracılığıyla topluma iletir. Darbe zamanlarında, toplumsal başkaldırılarda yazıdan çok karikatür öne geçer.
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması her yıl kazananların yer aldığı albüm yayınlar. Yalnız bir ülkenin değil, bütün dünyanın çizgiyle tarihini bu albümleri okuyarak/seyrederek öğrenebilirsiniz. Albümde ödül kazananlarla sergilenmeye değer görülen karikatürler yer alıyor. Albümler başka açıdan da belge niteliği taşıyor. Dünya karikatürünün ustaları jüri üyeliği yapmış, birçok karikatürcü de bu ödülle dünyaya açılmıştır.
Albümün başında Aydın Doğan ile Hanzade Doğan Boyner’in yazılarını okuyabilirsiniz.


* * *

Haberin Devamı


AYDIN DOĞAN, Bir Sanat Olarak Karikatür yazısında, karikatürün evrensel önemine değiniyor: “Bazen tek bir çizginin, yüzlerce kelimenin ifade için yetersiz kaldığı duyguları ve düşünceleri, üstelik de gülümseterek yüzümüze vuran anlatımına karikatür sanatı diyoruz. Bu sanatın çeviriye ihtiyacı yok. Evrenselliği yakalaması kendi gücüne bağlı.”
Hanzade Doğan Boyner’in yazısının başlığı Friedrich Nietzsche’den bir alıntı: “İnsan o kadar acı çekti ki, gülmeyi yaratmak zorunda kaldı...”
Yazıdan ilk paragrafı yazıma aldım:
“Sorunların arttığı, toplumların acılarının ve dertlerinin büyüdüğü dönemlerde umutların yeniden yeşermesine hep mizahın öncülük ettiğini gördük.”
Seçici kurul üyelerinin biyografilerinin bulunduğu sayfanın karşısında da bir çalışmaları sunuluyor.
Birincilik ödülünü alan Agim Sulaj’ın (Arnavutluk) karikatürü sosyal bir patlamanın, başkaldırının simgesi olarak yorumlanabilir. Belki de sınıfsal bir bakış.
İkincilik ödülü, Mohsen Nouri Najafi’nin (İran). Yumruk biçiminde örülmüş ağların içinde kalan bir insan. Baskıdan ezilmeye kadar değişik kavramların ışığında yorumlanacak bir karikatür.
Üçüncülük ödülü, Jalal Pirmarzabad’ın (İran). Susuzluktan çatlamış bir lavabo. Yukarıda sıcak ve soğuk su akıtması gereken musluklar.
Çok trajik bir karikatür. Yoksullukların ve yoksunlukların tümünü bu karikatürde bulabilirsiniz.
Ödül kazananlar dışında sergilenmeye değer olanları da gördüğünüzde, dünya karikatürü içinde bizim karikatüristlerimizin de başarısını izleyebilirsiniz.
Yaşadığımız olayların yansımasını, siyasetten sosyal olaylara kadar her şeyi karikatürlerde bulacaksınız.


* * *

Haberin Devamı


ÇİZGİ günümüzün önemli bir öğesi.

Yazarın Tüm Yazıları