24 Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, 10-12 Nisan tarihleri arasında Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği "Avrupa Birliği Sürecinde Güzel Sanatlar Fakültelerinin Durumu" panelinin bitiminde, bir sonuç bildirgesi yayımladı.
Panelin açılış gününde ben de dinleyicilere gözlemlerimi, güzel sanatlar fakültelerinden izlenimlerimi anlattım, bu fakültelerde öğrenim yapan gençlerin gereksinimlerine değindim.
24 dekanın katıldığı sempozyumun ev sahibi, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Özsoy’du.
Üç gün süren panel sırasında Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinin yapıtlarından oluşan bir sergi de Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Zafer Bayburtluoğlu Galerisi’nde açıldı.
Öğretim üyelerinin birbirlerinin eserlerini görmüş olmalarının yanı sıra, güzel sanatlarda okuyan öğrenciler de, bir yere gitmeden, üniversitelerinde önemli bir sergiyi görebildiler.
Serginin kitabı da yayınlanarak, bir kalıcılık kazandı.
Görsel sanatlar eğitiminin durumu nedir? Bu konudaki çalışmaları da, Görsed (Görsel Sanatlar Derneği Haber Bülteni) dergisinde bulabilirsiniz. Derneğin başkanlığını Prof. Dr. Vedat Özsoy yapıyor.
* * *
11 NİSAN akşamı saat 18.00’de Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oda Orkestrası’nın -Akademisyenlerden kurulu- konseri benim çok ilgimi çekti.
Repertuvarda, J.S. Bach’ın ’2 Numaları Süit’i, Mozart’ın ’Eine Kleine Nacht Music’i (Küçük Bir Gece Müziği) vardı.
Oda Orkestrası’nın eşliğinde verilen konser, bana cumhuriyetin ilk dönemlerindeki çalışmaları anımsattı.
Anadolu’nun çeşitli kentlerindeki üniversitelerde okuyan görsel sanatlar eğitimi gören öğrencilerin, büyük şehirlerdeki sergileri gezmesi gerekiyor. Büyük müzelerdeki eserleri incelemeleri zorunlu.
Bu koşulları nasıl yerine getireceğiz? İşte AB sürecinde çözümlenmesi gereken bir durum.
Özellikle devlet üniversitelerinin bu konuya ayrı bir ödenek ayırmaları gerekiyor.
Prof. Dr.Vedat Özsoy’la konuşurken, öğrencilerini İstanbul’a getirdiğini, Sakıp Sabancı Müzesi ile İstanbul Modern’deki sergileri gezdiklerini anlattı.
Bence bu eylem her sergi için geçerli olmalı.
Doğrusu bu ortak çalışma başka yıllarda da tekrarlanmalı. Görüştüğüm dekanlar, bunu kendi üniversitelerinde sürdüreceklerini söylediler.
Eğer kesinleşmişse, gelecek yıl da bu paneli Erzurum’da izleyeceğiz.
* * *
YARIN panel sonucunda yayınlanan bildirgeden söz edecek, bazı bölümlerini aktaracağım.