Oyunlara katılan ülkelerin birçok branşta gerçek takımlarını getirmemesi, getirenlerin de rakiplerinin güçsüzlüğü karşısında elde ettikleri başarıları değerlendirme aşamasında sıkıntı yaşadıklarını gözlemledim.
İspanya’da gerçekleştirilen 2005 Akdeniz Oyunları, takımların köyde konaklamasında tesislerin yetersizliği, beslenme sorunları, ulaşımda koordinasyonsuzluk, güvenlik tedbirlerinin laubaliliği ve maçların yapıldığı salonların köyden uzak oluşu herkesi çileden çıkaran konulardı.
Bu olumsuz şartlar, başarısızlıkta bir sebep olarak görülebilir. Ancak, her takımın bu olumsuzluklarla müsabakalara çıkması başarısızlığı mazeret olmaktan çıkardı.
Kızlarımız hazır
Yukarıda saydığım olumsuzluklara karşın elde edilen başarılara ulaşılmasını da takdirle karşıladığımı belirtmem gerekiyor.
2005 Akdeniz Oyunları'na katılan bayan ve erkek takımlarımızın ortaya koyduğu performansa baktığımızda, 2005 Avrupa Şampiyonası'na hazırlanan her iki ekibimizden, bayan takımımızın Fransa, İspanya, Yunanistan ve Hırvatistan galibiyetleri ile elde ettiği şampiyonluk, onların hem basketbol, hem de moral açısından hazır olduklarını gösterdi.
Cem Akdağ’ın başında bulunduğu teknik ekip, sitemi mükemmel oturtmuş. Bayanlarımız 40 dakika boyunca iyi savunma yapıyor, oyunun temposunu devamlı arttırıyor, oyun disiplinini bozmadan rakiplerini bunaltıp galibiyete ulaşıyorlar. Tabii ki, 40 dakika boyunca yüksek tempoda oynamak çok zor. Cem Akdağ, 12 oyuncusuna da şans vererek, onları sahada dinç tutuyor ve rakiplerine üstünlük sağlıyor. Bu arada en önemli hadise; oyuncuların bu sistemi benimsemiş olmaları ve oyuna giren çıkan kim olursa olsun oynadığı dakikaya bakmadan arkadaşlarını teşvik etmesi.
Menajer Mihriban Oğuz’un da takımın idari tüm sorunlarını çözmesi bu başarının ayrı bir anahtarı. Bu arada Türk vatandaşı olarak oynayan, pota dibinde büyük bir eksiğimizi kapatan Amerikalı oyuncu Korel’in takıma kazandırılmasında büyük pay sahibi olan bayan takımlarının koordinatörü Füzen Sönmez'i kutlamak gerekir. Ben şahsen bayan basketbolundan sorumlu Julide Sonat’ın bu oturmuş ekibiyle 2005 Avrupa Şampiyonası'nda iyi bir derece alacağına yürekten inanıyorum.
Hedef Dünya Şampiyonası
Erkek takımımıza gelince... Akdeniz Oyunları'na tam kadro gidip, 2005 Avrupa Şampiyonası öncesi bir prova yapmak isteyen Tanjeviç,Kerem Gönlüm ve Mirsad Türkcan’ın sakatlığı, İbrahim Kutluay’ın maçlarının bitmemiş olması nedeniyle NBA oyuncuları Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur’u da kadroya almayarak gençlerden kurulu bir ekiple oyunlara gitmek zorunda kaldı. Burada esas sorun geçen sene A Milli Takım’a monte ettiği Cenk Akyol, Semih Erden ve Fatih Solak’ın bu kadroda olmayışı idi. Cenk’in Genç Milli Takım'da, Semih Erden’in Ümit Milli Takım'da olması, Fatih Solak’ın da sakatlığı Tanjevic’in şansızlığıydı.
Keşke bu turnuvaya B Milli Takım adı altında Tanjevic dışında bir antrenörle gitseydik. 2005 Akdeniz Oyunları'nda elde edilen 4'üncülük Avrupa Şampiyonası için bir kıstas olamaz. Tam takım olarak 29 Temmuz’da çalışmalara başlayacak A Milli Takımımız'ın esas hedefi, 2005 Avrupa Şampiyonası'nda Dünya Şampiyonası'na gidebilecek dereceyi elde edebilmek.
Oyunlar süresince GSGMüdürü Mehmet Atalay'ın her branşa verdiği destek gibi basketbol takımlarımızın da yanında olması hem moral hem de güç kaynağı oldu.