Önyargılarınızı yıkın

Estetik operasyon dendiğinde hâlâ büyük bir kesimin önyargı ile yaklaştığı, cümlelerine “ama” ile başladığı, eğer operasyonel bir estetik müdahaleye karar vermiş ise hasta adayına “emin misin?” sorusunun muhakkak sorulduğu mutlak bir gerçeklik. Oysa bazı durumlarda estetik operasyonlar şarttır. Sporun, diyetin, ameliyatsız gençleştirme-yenilemelerin ve cihazlı uygulamaların çare olmadığı durumlarda biz hekimler hastalarımıza estetik operasyon öneririz. İşte bu işlemlerden biri de sıkça uyguladığımız “karın germe” operasyonlarıdır.

Haberin Devamı

Estetik operasyonlara önyargı ile yaklaşılmasının birçok sebebi var. Hasta kafasında sorularıyla birlikte bizlere gelir. Çünkü medyada gördüğü haberler, çevresinden gelen fikrini değiştirmeye yönelik eleştirel yaklaşımlar hastanın kafasında soru işaretlerine sebep olur.

Biz doktorların birinci görevi gelen hastayı, operasyondan önce mental olarak ameliyata ikna etmek ve hazır olmasını sağlamak. Bunu da ancak hastamızı doğru bilgilendirerek ve ameliyat sonrası uyması gerekenleri anlatarak yapabiliriz.

 İşte bu noktada bugün tam mevsimi olduğu için karın germe ameliyatı olmayı düşünüp de hâlâ kafasında soru işaretleri olanlar için “karın germe” operasyonu hakkında bilgi vermek istedim.

Karın germe operasyonları hangi durumlarda yapılır?

Hamilelik, hızlı kilo alıp verme, yanlış beslenmeden dolayı kaynaklanan yağlanmalar, egzersiz ve cihazlı uygulamalarla toparlanamayan sarkmalarda karın germe operasyonlarını hastalarımıza öneriyorum. 

Haberin Devamı

Özellikle çoklu hamilelikler ve sezaryen doğum sonrasında deformasyonların giderilmesinde karın germe yapılır. Karın germe, vücut şekillendirme operasyonlarının en temel ameliyatlarından biridir.

Genel anestezi ile yapılan karın germede amaç, karın kaslarını onarmak ve karın bölgesindeki fazla yağı ve sarkan cildi dışarıya almaktır.

Ameliyat öncesinde hasta nelere dikkat etmelidir?

Yazımın başında da belirttiğim gibi ameliyat öncesi ve sonrasında uyulması gereken konularla ilgili hastalarımızı bilgilendiririz. Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlar, bitki çayları ile alkol ve sigara tüketimine belirli bir süre ara verilmesi gerekir.

Karın germe ameliyatlarından sonraki ilk 48 saat çok önemli

İlk 48 saatte hasta yakın takip edilmeli ve yatak dinlenmesine mutlak uyulmalıdır. Belirli bir sürenin sonunda kişi kontrollü hareket edip, yürüyüşlerine başlayabilir. İlk hafta evde dinlenme ile geçmelidir. Bu sürede de gaz yapmayacak, şişkinlik yaratmayacak bir beslenme tercih edilmelidir.

İkinci hafta ise kişi kontrollü olarak yürüyüş yaparak, normal yaşantısına dönebilir. Karın germe ameliyatı sonrasında tam iyileşme ve aktif spor hayatına geri dönüş 6-8 hafta sonra ancak olur.

Haberin Devamı

Bu ameliyatlarda iz kalır mı?

Kesili bir ameliyat olduğu için iki kasık arasında sezaryen izine benzer bir ameliyat izi oluşur. Ancak ameliyat izi kişinin cilt yapısına göre değişir ve uygulanacak iz tedavilerine bağlı olarak zaman içinde azalır.

İz tedavilerine de dördüncü haftada başlanabilir. Ameliyat sonrasında hastaya uygulanacak ultrason dalgaları ile çalışan cihazlı uygulamalarla yapılır. Bu müdahaleler ile toparlanma sürecini hızlandırıp, operasyon nedeniyle oluşan ödemi vücuttan uzaklaştırabiliyoruz.

Değerli okuyucularım, her ameliyatın başarısı iyi bir doktor–hasta iletişiminden geçer. Ameliyat sonrası iyileşme süreci çok önemlidir. Bu dönemde yapılması gerekenlere harfiyen uymak ameliyatın başarısına maksimum katkı sağlar.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları