Paylaş
Tüm dünyada en çok kullanılan bitkisel malzemelerden biri tofu... Proteince zengin soya fasulyesinin belirli aşamalardan geçirilmesi ve sıkıştırılmasıyla elde edilen ve nötr bir tadı olan tofu, başta Uzakdoğu mutfağı olmak üzere tüm dünyada gittikçe daha çok tercih ediliyor. Paketli hali kalıp beyaz peyniri andırıyor, zaten işlenme süreci de peynir yapımına epeyce benzeyen bir ürün bu... Diğer birçok bitkisel alternatifte olduğu gibi proteince de çok zengin. Yağ oranının düşük olması, kalsiyum, selenyum ve magnezyum gibi mineraller yönünden zengin olmasıyla da öne çıkıyor. Yüksek lif içeriyor ve bu sayede son derece doyurucu. Tofunun marinasyona uygun bir yapısı var, dilediğiniz tadı elde edebilirsiniz. Körili, kekikli, soya soslu marinasyonlar ve özellikle hardal tofuya en çok yakışan malzemelerden...
Biraz zeytinyağıyla karıştırıp sonrasında da dilediğiniz baharatla harmanlayarak pişirebilir, kendi tariflerinizi oluşturabilirsiniz. Çorbalara, salatalara katabilirsiniz. Kızartmaya, püre haline getirerek krema olarak kullanmaya da uygun. Açıkçası ben sıkılmadan her gün yiyebilirim.
TOFULU SMOOTHIE
(2 kişilik)
NE LAZIM?
- 1 su bardağı yumuşak tofu (yıkanmış ve iyice süzülmüş)
- 2 su bardağı soya sütü
- 1.5 su bardağı yaban mersini (veya tercih ettiğiniz başka bir orman meyvesi)
- 1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- 1 tatlı kaşığı öğütülmüş yulaf
NASIL YAPARIM?
- Soya sütü ve tofuyu yaklaşık 30 saniye blender’da çekin.
- Sonra kalan tüm malzemeleri ekleyip 3 dakika daha karıştırın. Mutlaka soğuk servis edin.
PÜF NOKTASI
Hava almayan bir kapta ve buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
SUSAM YAĞLI TOFU PANE
(3 kişilik)
NE LAZIM?
- 300 gr sert tofu
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1/2 yemek kaşığı susam yağı
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı tuzu azaltılmış soya sosu
- 2 yemek kaşığı agave şurubu (veya akçaağaç şurubu)
- 1 çay kaşığı sarımsak püresi (iyice ezilmiş sarımsak)
- 1 çay kaşığı pirinç sirkesi
- 1 yemek kaşığı mısır unu
- 2 yemek kaşığı su
NASIL YAPARIM?
- Tofuları iki kâğıt mendilin arasına alıp üzerine tofuyu ezmeyecek kadar bir ağırlık veya kâse koyarak 30 dakika suyunu bırakması için oda sıcaklığında bekletin.
- Tofuları küp şeklinde doğrayın, bu küpleri bir kapta mısır nişastasıyla karıştırın.
- Her parçaya mısır nişastası geldiğine emin olduktan sonra ocağa tavayı alın, susam yağıyla sıvıyağı ekleyip altını kısık-orta ateşte açın.
- Tofuları içine atıp altın rengi olana kadar kızartın. - Bu sırada başka bir kapta, kalan tüm malzemeleri karıştırıp bir sos haline getirin. Bu sosu, tavadaki tofuların üzerine dökün, ocağın altını orta-yüksek ateşe getirerek 3 dakika daha karıştırın, sonra ocaktan alın.
BİR ÖNERİ
Ekstra lezzet katmak için tofuların üzerine 1 yemek kaşığı kadar susam da ilave edebilirsiniz. Ben yeşil soğanları ince ince doğrayarak servis etmeyi seviyorum.
TOFU MAYONEZ
(1 kavanoz için)
NE LAZIM?
- 2 su bardağı yumuşak tofu
- 2 yemek kaşığı tamari sos
- 1 yemek kaşığı dijon hardal
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 tatlı kaşığı pirinç sirkesi
- 1/2 limon suyu
NASIL YAPARIM?
- Sıvıyağ hariç tüm malzemeleri blender’a koyup 30-45 saniye orta-yüksek devirde çekin.
- Krema kıvamına gelen harcın üzerine yavaşça sıvıyağı dökmeye başlayın. Bu aşamada blender’ın düşük-orta devirde çalışmaya devam ediyor olması önemli.
- Yağı yavaş yavaş ekledikten sonra 2-3 dakika daha karıştırınca mayonez hazır.
Paylaş