Paylaş
Bu sayede hem okullar güçleniyor, kendilerini anlatma fırsatı yakalıyorlar, hem de öğrenciler hayata karşı daha hazır oluyorlar.
Bugün size bu okullardan birini daha tanıtmak istiyorum.
İzmir Kınık’ta bulunan Mert Öztüre Özel Eğitim Meslek Lisesi müthiş bir projeye imza atmış.
Projenin ismi “Spread the Sign” yani “İşaretleri Yaygınlaştıralım...”
Avrupa Birliği Ulusal Eğitim Öğretim Programları Birimi aracılığıyla desteklenen uluslararası bir Leonardo Da Vinci programına dahil olunmuş.
Amaç “yenilik transferi” sağlamak, toplumun bilincini artırmak...
Çalışmanın temel amacı farklı ülkelerin işaret dillerini tek bir havuzda toplayarak evrensel bir işaret dili sözlüğü hazırlamak...
Resmi web sitesinin adresi şöyle...
www.spreadthesign.com
* * *
Projenin Türkiye koordinatörlüğünü Mert Öztüre Özel Eğitim Meslek Lisesi yapıyor. Okul 6 idareci, 17 öğretmen ile 102 öğrenciye eğitim veren, 1995-1996 eğitim-öğretim yılında hizmete açılmış işitme engellilere yönelik bir meslek lisesi...
Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç, İspanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Litvanya, Rusya ve Türkiye’den özellikle mesleki uygulamalara yönelik 14 başlıkta 41 bin 624 adet işaret videosu projenin web sitesine yüklenmiş.
Gerçekleştirilen bu çalışma bulundurduğu farklı diller ve kelime çeşitliliği bakımından dünyada bugüne kadar yapılmış en büyük işaret dili literatür çalışması...
Web sitesi Türkçe menüyle açılıyor; Japonca dahil olmak üzere 13 farklı dil seçeneği sunuyor.
* * *
Spread the Sign Türkiye Koordinatörü Gökhan Kaya, bu çalışmanın asıl hedef kitlesini şöyle anlatıyor:
“Kendi ülkesinde ya da farklı bir ülkede meslek eğitimi almak, mesleki staj çalışması yapmak ya da iş bulmak isteyen işitme engellilere seçtiği ülkenin mesleki işaret dilini öğretmek. Günlük hayatta sıklıkla kullanılmayan, konu ile ilgilenen uzman kişilerin kullandığı ‘İşaret Dilindeki Mesleki Terimler’ bu çalışmada özellikle yer alıyor. İşitme ve konuşma engellilerin iş yaşamına hazırlık olarak dil becerisini sağlamak bu çalışmanın getirdiği en büyük yeniliklerden biri. Ayrıca işaret dili eğitiminde, zaman ve mekan sorunlarının ortadan kaldırılıp, kişilerin aktif kılınması sağlanıyor. İşitme ve konuşma engelli bireyler toplum içerisinde doğal olarak dezavantajlı bir konumdadırlar. Dil gelişimi şüphesiz ki, kişisel ve sosyal gelişim açısından büyük bir öneme sahip. Farklı nedenlerle dil gelişimini sağlayamamış işitme ve konuşma engelli bireyler toplum içerisinde arzu ettikleri noktalara ulaşamıyor. Gerçekleştirilen bu çalışma işitme ve duyma engelli bireylere başta Türk işaret dili olmak üzere bir çok işaret dilini öğrenebilme imkanı sunarak dil öğrenmelerini teşvik ediyor...”
* * *
Türkiye, Avrupa Birliği fonlarından yeterince yararlanamıyor.
Oysa bu projeler sayesinde kolaylıkla destekler alabilir.
Bunun için de diyaloglar kurulmuş.
“Spread the Sign” ın ilerleyen süreçte merkezi Brüksel ya da Stockholm’de olacak “Avrupa İşaret Dilleri Araştırma Merkezi” adı altında, Avrupa Birliği tarafından finanse edilebilecek kurumsal bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.
Bu hedef gerçekleştirildiği takdirde Mert Öztüre Özel Eğitim Meslek Lisesi bu kurumun kurucu üyesi olması sebebiyle karar alma, yönetimde oy kullanma ve bütçeyi yönetme konularında da hak sahibi olacak.
* * *
Projenin resmi açılış töreni Stockholm’de 31 Mart 2009 tarihinde İsveç Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı organizasyon ve İsveç Kraliçesi’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Final toplantısı ise proje ortağı 12 ülke ve projeye yeni katılması hedeflenen ülkelerin temsilcilerinin yanı sıra yurtiçinden ve yurtdışından dil bilimciler, akademisyenler, eğitimciler, Dernek ve Federasyon temsilcilerinin katılımıyla yarın İzmir’de Crown Plaza’da sabah 10’da başlayacak.
Dilerim okulun hayali gerçekleşir.
Ve İzmir’de başlayan bir proje Avrupa’nın başkenti Brüksel’de herkesin ortak hayaline dönüşür.
Paylaş