Paylaş
Yeni yasayla Ankara’nın tüm dış ilçeleri de Büyükşehir sınırlarına dahil edilmiş ve Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanını il sınırları genişletilmişti.
Bu değişiklik Ankara’nın tüm seçim dengelerini değiştirdiğini şu çarpıcı örnekle aktarmıştım:
“Ankara nüfusunun sadece yüzde 12’sinin yaşadığı 18 dış ilçe (Akyurt, Ayaş, Bala, Çubuk, Elmadağ, Kalecik, Kazan, Pursaklar, Gölbaşı, Beypazarı, Çamlıdere, Evren, Güdül, Haymana, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı, Şereflikoçhisar) Büyükşehir Belediye Meclisi’ni oluşturacak meclis üyelerinin yüzde 51’ni belirleyecek.
Diğer taraftan merkez olarak değerlendiren yedi ilçe (Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Altındağ ve Sincan) ise 2 milyon 415 bin oy ve yüzde 87.82’lik orana rağmen meclis üyelerinin sadece yüzde 49’unu belirleyebilecek.
Özetle ‘Bütünşehir Yasası’ olarak adlandırılan yeni yasa pek çok kentte olduğu gibi Ankara’da da ‘Taşra İhtilali’ yaşanmasına neden olacak.”
Yüzde 46’nın eğitim düzeyi ortaokul ve altı
Seçimde başarılı olmak isteyen partiler açısından da önemli ipuçları veren bu analizin ardından Büyükşehir Belediyesi İç Denetçisi Fuat Uzun Ankara’daki seçmenlerin eğitim profilleriyle ilgili önemli bir çalışmasını paylaştı.
Uzun’a kulak verelim:
Ankara’da 2012 TUİK rakamlarına göre 3 milyon 641 bin 375 seçmen bulunuyor. Bu seçmelerin yüzde 46,8’ini (1.704.128 seçmen) ortaokul ve altı eğitim durumuna sahip.
Seçmenlerin yüzde 75,59’u (2.752.521 seçmen) ise lise ve altı eğitim durumuna sahip olduğu görülüyor.
İşte seçmen profilinin çok ilginç detayları
Biraz daha detaylı bakacak olursak, seçmenin eğitim profilini özetle şöyle sıralayabiliriz;
* Okuma yazma bilmeyen seçmen oranı yüzde 3.09
* Okuma yazma bilen fakat bir okul bitirmeyen yüzde 3.01
* İlkokul mezunu yüzde 22.41
* İlköğretim mezunu yüzde 11.71
* Ortaokul veya dengi okul mezunu yüzde 6.58
* Lise veya dengi okul mezunu yüzde 28.79
* Yüksekokul veya fakülte mezunu yüzde 18.30
* Yüksek lisans mezunu yüzde 1.87
* Doktora mezunu 0.58
* Bilinmeyen 3.67
AK Parti’ye “taban” muhalefete dış ilçeler
Uzun’un Ankara seçmeninin eğitim durumuyla ilgili yapmış olduğu çalışma tıpkı dış ilçelerin seçimin kaderini belirleme konusundaki tablo kadar kıymetli.
Bu iki durumun da ‘daha’ farkında olan AK Parti bundan önce yapmış olduğu gibi ‘taban’ merkezli bir çalışma yürütüyor. Böyle de sürecek gibi.
CHP ve MHP’nin yolu ise, dış ilçeleri sağlam tutmaktan geçiyor. Ve yukardaki çizelgedeki seçmen profiline uygun stratejilerden...
Yoksa, son dört yerel seçimdeki sonuçlara bir yenisinin daha eklenmesi kaçınılmaz gözüküyor.
Paylaş