Paylaş
ASKİ Genel Müdürlüğü için “çiçeği burnunda” dense de belediyecilikte eski bir isim Kaya.
1984’te Melih Gökçek’in Keçiören Belediye Başkanlığı döneminde başlayan “yolculuğu”, Büyükşehir Belediyesi’nde Fen İşleri Daire Başkanlığı’nda uzunca bir süre devam ediyor. Dört yıl önce de belediyeden ayrılıp, Havacılık Genel Müdürlüğü’nde Havacılık Güvenliği Daire Başkanı oluyor.
Hobi olarak başladığı uçuş eğitimi, konuyla ilgili bürokrat olmasıyla sonuçlanıyor.
Ve ara verdiği belediye yolculuğuna bu ayın başında yeniden başlıyor, Kaya.
ASKİ Genel Müdürlüğü görevine getiriliyor.
Kaya’yla sohbetimizde en çok dikkat ettiği konuların başında kaçak su kullanımı olduğunun altını çiziyor.
GÜNDE EN AZ 20 TESPİT
Kaya, kaçak su kullananların akıl almaz metotlar kullandığını belirterek söze başlıyor ve çalışmalarını anlatıyor:
“Kaçak suya karşı ciddi bir mücadele veriyoruz. Günde en az 20 kaçak bağlantı tespiti yapıyoruz. Bazen bu rakam 30’un üstüne de çıkıyor. Çoğu bizim sayaçlarımızı söküp, direk boru takarak kaçak su kullanıyor. Bazıları ise resmen yeni hile türleri icat ediyor.
Ekiplerimiz kaçak su kullandığı tespit edilen iş yerine gittiğinde oradaki yetkili bir düğmeye basıyor. Düğmeye basınca devreye giren sistem sayaçta bulunan ve kaçak su kullanılmasını sağlayan vanayı harekete geçiriyor. Böylece kaçak su kullanımı yerine sayaç çalışıyor ve o anlık suyu normal kullandığı izlenimi yaratıyor. Bizim ekiplerimiz gittikten sonra da yine eski haline dönüp kaçak su kullanmaya devam ediyor.
‘Hırsıza kilit olmaz’ sözünü doğru çıkaracak tuhaf yöntemlerle, vatandaşın hakkını gasp eden bu zihniyete karşı mücadelemizi sürdüyoruz.
Kaçak su konusunda en büyük yardımcımız vatandaş oluyor. Artık herkes suyuna sahip çıkıyor. Gördüğü kaçak kullanımı bizlere ihbar ediyor. Ekiplerimizin rutin kontrollerinde de kaçak su kullanımlarını tespit ettiğimizde gerekli işlemi hemen yapıyoruz.
Kaçak suyu tespit ettiğimizde ne kadar süredir bu kaçak kullanımın yapıldığını hesaplayabiliyoruz.
RÖGAR KAPAKLARINI DA ÇALMIŞLARDI
Kaçak suyun normal bedelinin üç katı oranın ceza yazıp konuyu hukuk müşavirliğine sunuyoruz. Kaçak su kullananın eninde sonunda yakalanmaması mümkün değil.”
Elektrikli kaçak su sistemi aklıma ASKİ’de geçmiş yıllarda yaşanan bir başka hırsızlığı getirdi.
Bir dönem de ASKİ’nin rögarlar kapaklarını çalıp satan şebeke kurumu zor durumda bırakmıştı. Sonradan komedi filmlerini aratmayan metotla, bir minibüsün altını rögar kapağı şeklinde keserek hırsızlık yaptıkları tespit edilmişti.
Ne diyelim, kolay gelsin...
Paylaş