Amblemsiz tek Başkent

BAŞKENT’TE bir türlü dinmeyen tartışmadır amblem konusu. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1994’te seçilmesinin ardından Hitit Güneş Kursu olan amblemi değiştirmiş, yerine Atakuleli-camili amblemi getirmişti.

Sonrası malum...
Davalar, iptal edilen amblem ve Avrupa’nın belki de tek amblemsiz başkenti Ankara...
Kenti temsil edecek, büyük organizasyonlarda “Ankara hafızası” yaratacak amblem uzun soluklu “siyasi” bir davaya dönüştü.
Amblemdi, logoydu, flamaydı derken “Gülen Kedi Gözü” birden Ankara’nın simgesi oluverdi. Tartışmalar, eleştiriler, savunmalar...
İşin vahametini Atılım Üniversitesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Savaş Zafer Şahin’in araştırması ortaya koyuyor.
“‘Avrupa Ödüllü’ Başkent’i, Avrupa başkentleriyle kıyaslamak doğru olur” diyerek yola çıkan Şahin’in çalışmasının sonucu hakikaten kentimiz adına utanç verici.
Roma’nın amblemi 2519 yıllık
İtalya’nın başkenti Roma 2519 yıldır aynı amblemi kullanıyor. Yani milattan önce 509 yılından beri Roma aynı simgeyle temsil ediliyor.
Lizbon (Portekiz) 837 yıldır, Ljubljna(Slovenya) 790, Viyana (Avusturya) 740, Paris (Fransa) 653, Stokholm (İsveç) 634, Amsterdam (Hollanda) 521 yıldır aynı amblemi kullanıyor.
Liste böyle uzayıp gidiyor.
Şahin, Avrupa Birliği’ndeki 27 ülkenin başkentlerinde kullanılan amblemlerin hangi yıl kullanılmaya başlandığı ile ilgili de bir istatistik çıkarmış.
393 yıldır aynı
 AB’ye üye ülkelerin başkentleri ortalama 393 yıldır aynı amblemi kullanıyor.
Binlerce yıllık tarihi olan bu coğrafyanın, son devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara’nın tanıtımında kullanılacak bir amblem ise halen yok.
“Peki bundan sonra ne yapmalı? sorusuna Dr. Şahin’in önerileri şöyle:
- Öncelikle Ankara’nın görsel temsilini sağlayacak öncelikli unsurlar, -tarih, sosyal yapı, renkler, simgeler, görünüm ve siluetler- uzmanların desteğiyle ve gerekirse yarışmalar yoluyla tespit edilmeli.
- Ankara’da bu fiziksel unsurları ortaya çıkarmak için yerel tarih yazımı araştırmaları gerçekleştirilmeli, bu yolla Başkent’in görsel hafızası zenginleştirilmeli. 
- Ankara’nın bir “Marka Değeri ve İtibar Yönetimi Stratejik Planı” hazırlanmalı. Burada kitlesel iletişim araçları ve simgesel değerlerin Ankara kentinin imgesi için nasıl kullanılacağı belirlenmeli.
- Ankara’nın fiziksel imgelerinin oluşturulmasına yönelik olarak tüm paydaşların katılımıyla bir “Kentsel İmge Ortak Akıl Toplantısı” gerçekleştirilmeli.
- Bu ortak akıl toplantısıyla Ankara’nın sembolize edilmesine ilişkin tüm kesimlerin üzerinde uzlaşacağı bir strateji geliştirilmeli. 
- Bu strateji doğrultusunda amblemin nasıl tespit edileceği, Ankaralılara nasıl benimsetileceği ve sevdirileceği belirlenmeli.
Ortak akıl için vakit kaybedilmemeli
Şahin’in “Ortak Akıl Toplantısı” önerisi bana Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in “Kentte ortak aklı çalıştıracağız” açıklamasını hatırlattı.
Vali Yüksel’in “Kentin inisiyatif sahipleri Ankara takımı oluşturacak” sözlerinden sonra,  “Ankara takımının formasına yakışır bir amblem yapılması için acaba ne zaman harekete geçilecek?” sorusu akla geliyor. Siyasi çekişmeleri bırakarak, “logo-amblem” kısır döngüsünden çıkıp, şehre ait bir simge için “ortak aklı” çalıştırmak adına daha fazla vakit kaybedilmemeli.
Yazarın Tüm Yazıları