7 Aralık hesaplaşması

Pandemi sürecinin en ağır rakamlarıyla karşı karşıyayız. Bir yandan yeni tedbirler, diğer yandan aşı umudu...

Haberin Devamı

Salgınla ilgili halen süren belirsizlik hali ve ekonomik şartların ağırlaşması önceliklerin değişmesine neden oluyor.
Bu yüzyılın ilk kez şahitlik ettiği ‘yeni dünya’da her şeye rağmen hayat devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bütçe görüşmeleri öncesi yerel yönetimlerde bütçe görüşmeleri tamamlandı. Gözler İstanbul ve Ankara’daydı.

* * *

İstanbul’daki bütçe görüşmelerinde ana gündem ‘Kanal İstanbul’ olunca Ekrem İmamoğlu’nun belediyecilik performansı çok fazla tartışılmadı.
Ankara’da ise durum daha farklıydı. 9.5 saat süren bütçe görüşmelerinde AK Parti ve MHP’nin muhalefeti Ankara sınırlarında kaldı, belediyecilik odaklıydı.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Mamak Belediye Başkanı Murat Köse 1.5 saatlik konuşmasına iyi hazırlanmıştı. En büyük avantajı bu kez kürsüye çıktığında, Büyükşehir yönetiminin istediği krediye olumlu oy veren bir muhalefet temsilcisi olmasıydı.

* * *

Haberin Devamı

Köse, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a hem belediye hizmetleri hem de belediye yönetimiyle ilgili pek çok soru sordu.
Akabinde diğer grup başkanvekilleri ve Meclis üyeleri söz aldı. Bütçe görüşmeleri uzayınca Mansur Yavaş hem AK Parti’li Köse’nin hem de MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın eleştirilerine önümüzdeki Meclis toplantısında yanıt vereceğini söyledi.

* * *

Bir dahaki meclis toplantısı 12 gün sonra, yani 7 Aralık’ta. Yavaş ve Köse cephelerinden gelen bilgiler bu tartışmanın daha da alevlenebileceğine işaret ediyor.
Başkan Yavaş, Meclis’teki eleştirilere yanıtı önümüzdeki aya taşıyarak hesabı açık bıraktı. Yavaş ve ekibi, Melih Gökçek döneminden örneklerle Köse’nin eleştirilerine yanıt hazırlamaya başlamışlar.

* * *

AK Parti cephesinde ise Köse’nin bütçe konuşması olumlu bir hava yaratmış. Köse, sorduğu sorulara yeniden yanıt arayacağını, geçmişteki gibi konuların savuşturulmasına müsaade etmeyeceğini yakın çevresiyle paylaşmış.

* * *

“Bu tartışmanın kazananı kim olur?” sorusuna yanıt vermek için henüz erken. Başkan Yavaş’ın en önemli avantajı, seçimden bu yana devam eden ‘vatandaş kredisi.’ Ankara dışından esen de bir rüzgârı var. Sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalar popülaritesini arttırdı.
AK Parti Grup Başkanvekili Köse, kürsü hakimiyeti ve rijit olmayan muhalefet tarzıyla dikkat çekiyor. Belediye hizmetleri üzerinden yaptığı eleştirilerle Yavaş’ın Ankara dışından esen rüzgârını kesmeye, siyaset merkezli muhalefetten uzak durmaya çalışıyor.

* * *

Haberin Devamı

7 Aralık’taki Meclis’te elbette nihai bir kazanan ya da kaybeden olmayacak. Ancak sıradan bir tartışma da olmayacak gibi gözüküyor. Daha iyi hazırlık yapan, daha inandırıcı olan, yerel seçimlere 3 yıldan fazla süre olsa da hanesine önemli bir artı yazdırmış olacak.

EN GERGİN ZAMANDA GÜLEBİLMEK

Bütçe görüşmelerinde tartışmaların arasında gülümseten anlar da yaşandı. AK Parti’li Köse ve MHP’li Ilıkan’ın Yavaş’a eleştirilerinin ardından, CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu da Yavaş’ın icraatlarını savundu. Bu salvoların sonrasında İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker kürsüye çıktı. Beker’in kendine has üslubuyla Köse’ye, “Gel anket yaptıralım. Mansur Başkan yüzde 60’ın altında çıkarsa ben bu Meclis’i komple giydireyim” sözleri hem Meclis’tekileri güldürdü hem de gerginliğin azalmasına neden oldu.

Haberin Devamı

GÖKÇEK ETKİSİ ARTI MI OLACAK EKSİ Mİ

Melih Gökçek...
23.5 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda hep tartışıldı. Seveni çok sevdi, sevmeyeni nefret etti. Görevden istifası ayrı tartışıldı, sonrasında göreve gelen Mustafa Tuna’yla diyaloğu ayrı tartışıldı. Seçim döneminde Mehmet Özhaseki’ye destek vermesi bile tartışma konusu oldu. Son dönemde Mansur Yavaş’a muhalefetini arttırdı. Sosyal medyadan ortaya attığı iddiaları önümüzdeki günlerde televizyonlara çıkarak anlatacağını söyledi.
Yavaş, Gökçek’le ilgili direkt açıklamalardan kaçınsa da sosyal medya üzerinden Gökçek dönemi icraatları sürekli gündemde tutuluyor. Meclis’te Gökçek döneminin imar uygulamaları üzerinden konuşmalar yapılıyor.
Yavaş cephesi, Gökçek’in muhalefetinden rahatsız olmadığı iddiasında. Gökçek ise çok iyi hazırlandığı inancında. Bakalım Gökçek’in önümüzdeki günlerde yapacağı salvolar AK Parti’ye eksi mi yazacak yoksa artı mı?

Yazarın Tüm Yazıları