Paylaş
Aslında bu duruma en geniş anlamıyla baktığımızda sevinilecek pek bir şey yok. Sonuçta yine özkaynaklarımızla değil borçla ekonomimizi finanse etmek zorunda kalıyoruz. Ama dış borçlanma iç borçlanmadan hem daha ucuz bir faizle gerçekleştiği hem de vadesi iç borçlanma ile kıyaslanamayacak kadar uzun olduğu için önemli bir finansman kaynağı. Şöyle ki yıllık bazda baktığımızda dış borçlanmada yüzde 4-5 gibi faiz rakamı ile 30 yıla vara vadelerde borçlanmamız mümkünken, içerde 15 puanlık reel faiz ve en fazla 2 yıl vade ile borçlanabiliyoruz.
2004 yılı da 2003 yılı gibi Türkiye için dış borçlanma açısından başarılı bir yıl oldu. Bir adet 30 yıllık dolar cinsi ve bir de 10 yıllık euro cinsi eurobond ihracı ile toplam 3.5 milyar dolarlık bir dış borçlanma sağladık. Bu yıl başında koyduğumuz dış borçlanma hedefi 5 milyar dolardı. Yani hedefi tamamlamak için 1.5 milyar dolarlık bir borçlanma daha gerçekleşebilir.
Üstelik bu borçlanma bu ay içinde olabilir. Neden mi?
2004 yılının ilk ayları gelişmekte olan ülkelerin yoğun olarak eurobond piyasasında girdiği bir dönem oldu. Özellikle de Ocak ayı. Ocakta, gelişmekte olan ülkeler toplam 12,520 milyon dolarlık eurobond ihracı yaptı. Ardından;
- Şubat ayında toplam: 2,036 mln $
-Mart’ta 3,146 mln $
-Nisan’da 5,094 mln $
-Mayıs’ta 4,470 mln $
-Haziran’da 3,173 mln $,
tutarında eurobond ihracı yapıldı.
Temmuz ayında ise toplam 2.440 milyon dollarlık eurobond ihracı gerçekleşti. Temmuz ayında Brezilya 750 mln $, Kıbrıs 618 mln €, Jamaika 200 mln $, Filipinler 372 mln €, Ukrayna ise 500 mln $ tutarında eurobond ihracı yaptı. Ağustos ayında ise Meksika
500 mln dolar tutarında bir ihraç yaparak eurobond piyasasına çıkan tek ülke oldu.
Bu arada yine ülke finansman planları çerçevesinde Türkiye dışında Brezilya, Çin, Filipinler ve Kolombiya’nın da eylülden itibaren yeni eurobond ihracına çıkması bekleniyor.
Neden eylül peki?
Çünkü dünyayı uzun zamandır meşgul eden petrol fiyatlarındaki yükseliş hız kesti ve 50 dolar kabusu şimdilik ortadan kalktı. Ayrıca ABD’de açıklanan son ekonomik veriler ışığında uzmanlar yılsonu ABD kısa vade faiz oranını yüzde 2 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyorlar. Şu anda ABD’de faiz yüzde 1.5 seviyesinde yani uzmanlar yılın geri kalanında en fazla iki 25 baz puanlık artış beklemeye başladı. Oysa daha önce yılsonuna kadar dört faiz artırımı ile oranların yüzde 2.5’e çıkabileceği düşünülüyordu.
Nasıl bir Eurobond ihracı
Piyasalarda eylül ayında çıkılması muhtemel eurobond ihracının euro cinsinden ve 10 yıl vadeli olabileceği konuşuluyor. Bu ihracın 2014 vadeli euro cinsi kağıdın yeniden ihracı mı yoksa başka bir eurobond mu olacağı ise kesinlik kazanmadı. Ama büyük olasılıkla bir yeniden ihraç ile karşılaşacağız.
Paylaş