Paylaş
İki tane aracı kurumun günlük bültenine bakarsınız ve arkasından “piyasalar 16-17 haziran tarihlerin arasında yapılacak olan AB zirvesini ve bu zirveden çıkacak sonuçları bekliyor. Bu zirve öncesinde de AB üyesi ülkelerin maliye bakanları biraraya gelecek. Öncelikli olarak A B zirvesinden türkiye aleyhine bir açıklama çıkıp çıkmayacağı izlenecek. Örneğin bazı ülkeler imtiyazlı ortaklık için bastırailir. Bunnun dışında bir de AB’nin bütçe konusundaki tartışmalarının takip edileceği bir haftaya giriyoruz” dersinizve sağlam bir analiz yapmış olmanın rahatlığı içinde arkanıza yaslanabilirsiniz.
Ama bu meselenin piyasanın habersiz ve beklentisiz kaldığı zamanlarda tekrar tekrar ısıtılıp önümüze sürülen bir temcit pilavı olduğunu bilenler için yeterince açıklayıcı bir analiz yapmamış olursunuz. Elbette piyasanın AB ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği bir dönemdeyiz ama acaba tek ilgilenilen konu bu mu?
O zaman hemen bir bakalım AB ile ilgili gelişmeler da dahil olmak üzere kısa vadede bizi hangi gelişmeler bekliyor. Çünkü ancak bunları sıraladıktan sonra piyasanın neye tepki verdiği konusunda net bir şey söyleme şansımız bulunabilir. Durum kısaca şöyle:
Avrupa Birliği liderlerinin, 16-17 Haziran’daki ‘zirve toplantısı’nda AB Anayasası ve Bütçe tartışmaları nedeniyle ‘genişleme’ konusunu görüşmeme olasılığı bulunuyor
Öte yandan Fransa, Avusturya ve Hollanda’nın Türkiye’nin 3 Ekim’de müzakerelere başlaması konusunu tartışmaya açmak istedikleri belirtiliyor
IMF Türkiye Masası Şefi Giorgianni’nin SSK ve Bağkur alacaklarının yeniden yapılanmasına
Reel Kesim Güven Endeksi, Mayıs ayında 102.8 seviyesine geriledi
Sigaradan alınan ÖTV’nin artırılmasına ilişkin çalışmaların bu hafta tamamlanması bekleniyor
Petrol ithalatının Türkiye’ye maliyeti yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre %34.3 arttı
İşte bu kombinasyon piyasaların bugünkü gündemini oluşturuyor.
Paylaş