IMF’siz olur mu?

Piyasalarda genel hava olumlu. Ama bugünlerde sıkça duymaya başladığımız “IMF olmadan da Türkiye yoluna devam eder. Hükümet anlaşmayı bu yüzden geciktiriyor” gibi sözlerin doğru çıkması kısa vadede piyasaların dengesini ciddi biçimde bozabilir. Orta vadedeki ekonomik görünüm ise hükümetin kararlılığına bağlı.

Haberin Devamı

Borsa yatırımcısı için iki önemli haberimiz var: Birincisi Moody’s’in not görünümü pozitife çevirmesi ve YTL cinsi borçlanma notunu da B2’den B1’e çıkartması. Uzmanlar şimdi Moody’s’den asıl not artışı anlamına gelen yabancı para cinsi not artırımı bekliyor.

İkinci haber ise yabancı yatırımcılarla ilgili. Yabancı yatırımcıların ocak ayında İMKB’deki işlemlerinin ayrıntıları açıklandı. Buna göre yabancılar borsada 809 milyon dolarlık net alım gerçekleştirmiş. Toplam işlem hacimleri ise 6.43 milyar dolar.

Bu iki gelişmeyi piyasalarda genel havanın olumlu olduğuna dair iki ayrı delil olsun diye aktardık. Dahası işlerin iyi gittiği argümanını sadece bizim hüsnü kuruntumuz olmadığını, yabancıların da benzer bir düşünce içinde olduğunu göstermek için de önemliydi bu iki örnek.

Haberin Devamı

Hatta piyasadan da bir örnekle bu olumlu havayı pekiştirelim: Cuma günü itibariyle bono piyasasında gösterge kağıdın faizi yüzde 17,5 seviyelerine geriledi. Bu gerileme ile faiz yeniden yüzde 17,93 olan fonlama maliyetinin altına inmiş oldu. 12 aylık enflasyon oranı beklentisinin yüzde 8 olduğunu da hesaba katarsak reel faizin uzun zamandan bu yana ilk kez yüzde 9’un bile altına indiğini görüyoruz.

Ama bu haftanın ana konusu bunların hiçbiri olmayacak. Çünkü piyasalarda bir söylenti dolaşmaya başladı ve bu söylentiye köşe yazarlarının da yazılarıyla destek vermeye başladığını görüyoruz. Konu IMF anlaşmasının hala imzalanmamış olması. Söylentilere göre hükümet IMF ile anlaşma imzalamak istemiyor. Anlaşmanın hala imzalanmamış olmasının temel nedeni bu.

Bu tartışma bir süredir ekonomi basınında da devam ediyor. Köşe yazarları eğer anlaşma imzalanmazsa Türkiye’nin durumunun ne olacağı konusunda fikir yürütüyor.

Peki anlaşma imzalanmazsa ne olur?

Kısa vadede borsanın düşeceğini, doların hızla yükseleceğini faizlerin de yeniden tırmanışa geçeceğini söylememiz gerek. Ama bu herşeyin sonu anlamına gelmiyor. Çünkü önümüzde artık ekonomik olarak da bizi belirli hedeflere bağlayan bir başka çıpa var. Avrupa Birliği çıpası. Bundan sonra sadece siyasi kriterler değil ekonomik kriterler de önemli olacak. Ayrıca da artık şu IMF’den kurtulmak da fena olmayabilir.

Haberin Devamı

Ama tabii hükümet ekonomik disiplini sürdüreceğine dair kamuoyunu ve yabancıları ikna etmeli. Bunun için bir şey yapmadan IMF ile ipleri koparıyoruz demek ise tam anlamıyla felaket olabilir.

NOT: Gözünüz yarınki 5 yıllık ihalede olsun. Çünkü Hazine ilk kez 5 yıllık YTL cinsi bir ihale düzenliyor. Finansman açısından çok önemli değil ama çıkacak faiz oranı ve gelecek talep piyasanın 2005’e bakışını ortaya koyacağı için yukarda bahsettiğimiz mesele açısından da önemli olacak. Yani IMF’siz günler tartışılıyorken piyasa bu konudaki sözünü yarınki ihalede söyleyebilir.

Yazarın Tüm Yazıları