Paylaş
Yanlış anlaşılmasın sakın, şirketle ilgili bir sorundan bahsetmiyorum. Bahsettiğim tamamen halka arz yöntemi ile ilgili... Daha doğrusu halka arzın gelişmiş ülkeler standardında yapıldığında ancak gerçek talep ve piyasa eğilimini ortaya koyabileceğini söylemeye çalışıyoruz. Coca Cola İçecek halka arzı da bunun için mükemmel bir örnek oldu... Bu yıl içinde yapılması planlanan veya yapılan halka arzlara baktığımızda dikkate değer bir kaç halka arzdan biri olacaktı Coca Cola halka arzı. Belki de en önemlisi... Oysa yeterli talebin gelmemesi üzerine bu halka arzın ertelenmesi aklımıza diğer halka arzları getirdi...
Coca Cola halka arzına kadar bu yıl içinde yapılan hemen hemen tüm halka arzlarda satılacak tutarın dört hatta beş katı gibi devase talepler geldiğini gördük. Bir çok piyasa uzmanı bu rekor talep tutarlarının “piyasanın yeni halka arzlara ne kadar aç olduğunun bir göstergesi” olduğunu söyledi. Ama biz daha önceki yazılarımızda bu talep tutarlarının fiktif olduğunu belirtmiştik. Dahası borsa operasyonlarının daha hisse senedi piyasaya çıkmadan başlamasının bir başka biçimi olduğunu belirtmiştik.
Coca Cola İçecek halka arzına bu yılın fenomeni olan rekor talebin gelmemesinin nedeni ise yabancı ortağın (The Coca Cola Company) işi sıkı tutmasından ileri geliyor.
Örneğin Türkiye’de ilk defa bir halka arzda şirketin karşısında yer alan risklerin de neler olabileceğine ilişkin ayrıntılı bir açıklama yayınlandı. Örneğin yine halka arzda lider olacak olan aracı kurum “fiyat istikrarı” sistemini uygulama gibi bir yükümlülüğü olmadığını bir basın açıklaması ile duyurdu.
İş sıkı tutulunca da fiktif talep ya da halka arzın ilk ivmesi ile para kazanmak isteyen süper kısa vadeli yatırımcının talebi büyük oranda engellendi.
Bundan sonrası ise aslında piyasanın kötü durumda olmasını değil başka bir şeyi gösteriyor. Halka arzların artık nasıl olacağı ya da en azından olması gerektiğini...
SANAYİ ÜRETİMİNE ANALİST YORUMU
Sanayi üretimi Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre %5.4 oranında yükselirken beklentilerin altında kaldı...
Sanayi üretimi, Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre %5.4 oranında yükselerek, %8 olan beklentimizin ve %9.1 olan piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Endeks ise bir önceki aydaki 116.8 seviyesine göre yükselerek 117.4 seviyesinde gerçekleşti. Eylül ayındaki sanayi üretimi beklentilerin altında kalmasına rağmen, üçüncü çeyrekteki %8.8'lik performans 2004 yılı için %10'luk GSMH ve %9'luk GSYİH beklentimizi destekliyor. Bunun yanında sanayi üretimindeki yavaşlamanın enflasyon ve cari işlemler açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz.
OYAK Yatırım / Ekonomik Araştırmalar
Paylaş