Fransa-Almanya: Hangisi iyi hangisi kötü polis

Konu Türkiye olduğu vakit Avrupa’nın temel politika belirleyicisi olan iki ülke, Almanya ve Fransa, hemen tarihin en eski oyunlarından birini oynamaya başlıyor: İyi polis-Kötü polis oyununu...

Haberin Devamı

Eğer dönem itibariyle, artık gerekçe seçimler olabilir, Türkiye’den alınacak bir ihale olabilir, taraflardan biri Türkiye’nin üyeliği ile ilgili olumlu fikir beyan edip desteğini açıklamışsa diğeri hemen aksini yapıp Türkiye’nin AB üyeliğinin karşısındaki görüşlerini dile getirir.

Son dönem itibariyle AB’nin iyi polisi Almanya idi. Almanya Başbakanı SPD’li Schröeder ülkesindeki Türklerin oyunu almak için Türkiye’yi mavi boncuğa boğdu. Bunun karşısında ise Fransa yine benzer kaygılarla tam tersi bir tutum izleyip Türkiye’nin üyeliği karşısındaki olmusuz fikirleri dile getiren taraf oldu. Bu tavrın değişmeye başladığının ilk işaretlerini İstanbul’da yapılan NATO Zirvesi’nde aldık. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ABD’nin Türkiye ile igili açıklamalarına kızıp “Biz Meksika ile Amerika ilişkisinin biçimine karışmıyoruz, ABD de bizim Türkiye ile ilişkimize karışmasın” mealinde bir açıklama yaptı ama bir sonraki gün Türkiye’nin AB üyeliğinin geri dönüşsüz bir süreç olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

O zamana dek Türkiye’nin açık destekçisi olan Almanya ise sessizliğini nihayet bu haftasonu bozdu ve Türkiye’nin üyeliği ile ilgili desteğinde ayak sürümenin ilk işaretlerin vermeye başladı. Almanya Başbakanı Schröeder’in sözleri Türkiye tarafından pek memnuniyetle karşılanmadı. Hele de Türkiye’nin duymak bile istemediği şartlı üyeliği hatırlatan sözler iyice moral bozdu.

Uzun lafın kısası Almanya ve Fransa yeniden rolleri değişti...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Fransa’ya gidiyor. Gezinin resmi gündemi bir yana Başbakan’ın asıl üzerinde duracağı nokta Chirac’tan İstanbul’da sergilediği yaklaşımı devam ettirmesi olacak. Uluslararası politika uzmanları Erdoğan’ın büyük olasılıkla  Fransa’dan destek mesajları ile ayrılacağını gösteriyor.

Türkiye ekonomisi de sermaye ve para piyasaları da asli olarak AB ekseni üzerinde şekillenen beklentilerden besleniyor. Bu çerçevede Almanya’dan gelen olumsuz açıklamalara çok aldırış etmemeye çalışan piyasalar şimdi Fransa’nın müstakbel açıklamalarını satın almaya başlayacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Burada yatırımcıyı uyarmek gerekiyor. Özellikle de borsada Fransa’nın açıklamalarına paralel bir yukarı hareket başlayabilir. Bu hareketin herhangi bir dayanağı olmadığı yukarda da belirttiğimiz gibi ortada. Asıl önemli olan İlerleme Raporu’nun nasıl çıkacağı. AB beklentilerinin nasıl şekilleneceğini bu rapor ortaya koyacak. Onun dışındaki hareketler ise kısa vadeli ve spekülatif olmaya mecbur. Ama siz ben borsadaki keskin hareketleri yakalarım vaktim de param da buna uygun diyorsanız hazırlanın. Başbakan’ın ziyareti sırasındaki açıklamalar kısa vadeli bir yukarı hareketi başlatacak gibi görünüyor. Büyükler bu pilavı ısıtmaya başladı bile...

Yazarın Tüm Yazıları