Paylaş
Dünya Güneydoğu Asya’da yaşanan felaketi dehşet içinde izliyor. Önce bu yüzyılın dördüncü büyük depremi yaşandı. Richter ölçeği ile 9 şiddetinde… Ardından gelen Tsunami ise iki kıtada, 11 ülkeyi vurdu. Kısacası bu yüzyılın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Şu ana kadar ölenlerin sayısı 90 bine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü toplam ölü sayısının 100 bin civarında olabileceğini belirtiyor. Bölgedeki ülkelerde ölü sayısını hesaplamak için hayatta kalanlar sayılıyor. Öyle ya, hayatını yitirenlerin önemli bir kısmını deniz yuttu. Geride kalanları ise şimdi salgın hastalık bekliyor. Dünya sağlık örgütü uyarıyor. 5 milyon insan yemek ve su gibi en temel ihtiyaçlardan bile mahrum. Milyonlarca insan evsiz ve salgın bir 100 bin can daha alabilir.
Dünya devletleri şu ana kadar ülke için sadece ve sadece 250 milyon dolarlık yardım toplayabildi. BM zengin ülkeleri “cimrilikle suçladı” Arizona kasırgasına 16 milyar dolar ayıran “dünya’nın lideri olma heveslisi” ABD’nin kasasından sadece 35 milyon dolar çıktı. Oysa tek başına ilaç devi Pfizer bile 25 milyon dolarlık para ve ilaç yardımını yola çıkardı bile. ABD Başkanı Bush ise Noel tatili için gittiği Teksas’taki çiftliğinde odun kesmekten ancak üçüncü gün fırsat bulup felaketle ilgili bir açıklama yaptı. O da ancak BM’nin cimrilik suçlamasından sonra…
Birleşmiş Milletler felaketin ikinci günü yaptığı açıklamada bölgede meydana gelen maddi zararın 14 milyar dolar civarında olduğunu açıkladı… Birkaç saat içinde Asya ekonomilerinin önde gelenleri korkunç bir darbe yedi yani.
Her deprem sonrası olduğu gibi bu deprem sonrası Türkiye’de de “acaba bu deprem Kuzey Anadolu ya da Marmara fayını tetikler mi, tetiklerse bizde de Tsunami olur mu” soruları sorulmaya başlandı. Uzmanlar televizyon ekranlarında Marmara’da olsa bile boyutunun küçük olacağını ama Ege ve Akdeniz için aynı şeyin söylenemeyeceğini belirtti. Hatta daha önce Akdeniz’de yaşanan Tsunami’lerden örnekler verildi…
Birazdan jeoloji uzmanı olmasam da bu soruya yanıt vereceğim. Evet Türkiye’de Tsunami yaşayacak. Üstelik bir değil dört tane birden. Ne zaman mı 2005 yılı içinde…
Ama bunlar kuru Tsunami’ler olacak. İnsanlar ölmeyecek fakat maddi olarak tek başına Türkiye’de yarattığı hasar iki kıtada 11 ülkeyi etkileyen felaketin dört katı büyüklüğünde olacak. Yani bu yıl Türkiye’nin cebinden 40 milyar dolar havaya ve suya karışacak. Nasıl mı?
Bu büyük felaketin yaşandığı günlerde Türkiye 2005 yılı bütçesini Meclis’ten geçirdi. Bütün televizyon kanallarında bütçe ile ilgili yorumlarda “bu bütçenin YTL ile hazırlanan ilk bütçe olduğu ve koskoca Türkiye’nin 2005 bütçesinin gelir hedefini 150 milyar YTL civarında olduğu” vurgulandı…
Bütçe ile ilgili ayrıntılarda gelirin ve giderin ne kadar olacağının yanı sıra faize ayrılan paya da şöyle bir dikkat çekildi. Ki bu pay 40 milyar doların üzerinde.. Yani bu yüzyılın en büyük felaketinin yaşandığı 11 Güneydoğu Asya ülkesindeki maddi zararın neredeyse dört katı. Ki bu da Türkiye’nin bu yıl bu büyük felaket gibi dört felaket yaşayacağı anlamına geliyor. Sadece bu yıl mı? Geçen yıl ondan önceki yıl ve ondan önceki yıl da birkaç Tsunami yaşadık. Ve hatta 2005 sonrası yıllarda da yılda birkaç Tsunami yaşamaya devam edeceğiz.
Öyle işte. Hoş geldin 2005…
Paylaş