Paylaş
Bugün piyasalarda neler olacak meselesini konuşmaya başlamadan önce hem Türk ekonomisi hem de bilişim sektörü açısından çok önemli bir gelişmeyi duyurarak başlayalım. Türkiye’nin artık kendine ait bir ulusal işletim sitemi var. Adını Anadolu leoparından alan Pardus, Türk mühendis ve yazılımcılarının çalışması ve TÜBİTAK’ın girişimiyle ortaya çıktı. Proje ile ilgili ayrıntıları uludag.org.tr adresinden öğrenebilirsiniz...
Piyasalara bu hafta baktımızda temelde geçen haftadan daha farklı bir seyir yaşanmasını beklemiyoruz. Ama yine de bu durum yeni başladığımız haftanın önemini azaltmıyor...
Bu hafta Bankacılık Yasası’nın Meclis’e gelmesi gerek. En azından Bakan Abdullatif Şener geçen hafta CNN Türk’e yaptığı açıklamada geleceğini söyledi.
Bakan şöyle konuştu: “Üç yasa ile ilgili belli bir mesafe alınması gerekli. Birincisi gelir idaresi yasasıdır. Yasa şu an alt komisyonda, bu hafta (geçen hafta) içinde tamamlanacağını ve hızla yasalaşacağını düşünüyorum. Bankalar Kanunu ve Sosyal Güvenlik tasarılarının da Meclis'e gönderilmesi yeterli. Bankalar Kanunu önümüzdeki hafta (bu hafta) gönderilecek, diğeri için de Başbakanlık'ta redaksiyonlar yapılıyor, son şeklini alabilir önümüzdeki hafta (bu hafta).”
Devlet Bakanı Ali Babacan Nisan’ın ilk yarısında IMF heyetinin Türkiye’ye geleceğini açıklamıştı. Bu iki takvimi birleştirirsek Yasaların gelecek üç hafta içinde tamamlanacağını düşünebiliriz. Ama tabii ki şu aşamada bunların kesin bilgiler olduğunu söylemek mümkün değil. Hükümet daha önce de yasaların Meclis’e geliş tarihleri konusunda taahhütlerde bulundu. Ama bu sözünü her zaman tutamadığını gördük. Bu kez de benzer bir sıkıntı yaşanması olasılığını göz ardı etmemek gerek. Ama yine de hatırlatalım, piyasa bakan Şener’in sözlerini bir sınav olarak görüyor. Eğer Bankacılık Yasası bu hafta Meclis’e gelirse ve hele de kabul edilirse o zaman piyasalar çok büyük bir rahatlama yaşayacak. Ama bu alanda bir sıkıntı yaşanırsa zaten kırılgan olan piyasa güveni iyice dibe vurabilir.
Bu hafta Perşembe günü DİE yılın son çeyreğindeki GSMH büyümesini açıklayacak. Büyüme rakamları Türk ekonomisinin durumunu göstermesi açısından her zaman çok önemli...
Avrupa Birliği, gümrük birliğini, Güney Kıbrıs'ı da kapsayacak şekilde genişleten ek protokolün imza sürecini başlatacak mektubu, Ankara'ya iletti. Mektupta, "metin üzerinde mutabıkız" ifadesine yer verildi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre Ankara, mektubu, mutabakat sağlanmış haliyle önümüzdeki hafta içinde Brüksel’e göndermeyi planlıyor. Böylece Güney Kıbrıs’ı da gümrük birliğine katan ek protokolün imza süreci başlayacak. Mektubun gönderilmesiyle Ankara, protokolle ilgili sorumluluğunu kendi açısından tamamlamış olacak.
Cuma günü ABD’de mart ayı tarım dışı istihdam artışı rakamları açıklanacak. Reuters anketine göre mart ayında istihdamda 220 bin civarında bir artış bekleniyor. Eğer istihdam artışı bu beklentiden az gelirse ekonominin tahmin edilenden yavaş büyüdüğü bunun da enflasyon baskısını azalttığı sonucuna varılacak. Böyle olunca da FED’in gelecek faiz artırımlarının yine küçük kalacağı sonucuna varılacak. Bu durum da sıcak paranın gelişmekte olan ülkelerden çıkışını yavaşlatacak.
Paylaş