Paylaş
Jenkins ağustos ayında “Türkiye’nin Ergenekon Soruşturması: Gerçekle Fantezi Arasında” başlıklı bir rapor yayınlamış. Rapor, soruşturmayı yerden yere vuruyor. Jenkins 5800 sayfayı bulan iddianamelerin tümünü okuduğunu söylüyor!
Geçen akşam Cüneyt Özdemir’in CNN Türk’te yayımlanan “5 N Bir K” programında da çarpıcı açıklamalar yapan Gareth Jenknis etrafında, haliyle hemen iki zıt görüş oluştu.
Bir görüş Jenkins’e sahip çıkıyor, onu gerçekleri aydınlattığı için kutluyor. Diğer görüş ise Jenkins’e ateş püskürüyor. Onu neredeyse Ergenekon’un dış mihrakı olarak görüyor.
* * *
Jenkins iddianamelerin tutarsızlıklarla dolu olduğunu ve soruşturmanın bu şekilde yürütülmesinin adalet sistemini zedeleyeceğini savunuyor!
Örneğin, Gareth Jenkins birinci iddianamenin 412. sayfasında Ergenekon örgütünün suikast hedefleri listesinin yer aldığını; daha sonra bu suikast listesinde adı olan bazı insanların soruşturma kapsamına alındığını belirtiyor. “Örgütün suikast listesinde yer alan isimlerin aynı zamanda örgüt üyesi olduğunun” iddia edildiğini kaydeden Jenkins, “Birinci iddianamede adı suikast listesinde olan emekli Orgeneral Şener Eruygur’un ikinci iddianamede örgütün lideri olduğu belirtiliyor” diyor.
Bununla birlikte Jenkins, Türkiye’de derin devletin bir gerçek olduğunu, çetelerin bulunduğunu ve bunların üzerine gidilmesi gerektiğini söylüyor. Jenkins, derin devletin tek bir örgüt olmadığını, Türkiye’de çetelerin istediğini yaptığı bir “dokunulmazlık kültürünün” var olduğunu savunuyor.
Gereth Jenkins, üçüncü iddianamede suikast planlarını içeren belgelerin de yer aldığını, bunların ciddiye alınması gerektiğini de düşünüyor.
Özetle Jenkins, Ergenekon soruşturmasının, bazı kesimlerin ifade ettiği gibi Türkiye’nin derin devleti veya karanlık geçmişiyle yüzleşmesi olmadığını düşünüyor.
Türkiye’deki siyasi kutuplaşmanın ciddi bir tehlike olduğunu kaydeden Jenkins, soruşturma şeklinin “son derece endişe verici” olduğunu söylüyor. Jenkins Türkiye’de iki farklı otoriter eğilimin mücadele ettiğini düşünüyor. (web-Yeni Haber)
* * *
Cüneyt Özdemir’e yaptığı açıklamalarda Jenkins mealen, Fethullah Gülen’in veya onu sevenlerin dava ile hiçbir alakaları olmadığını ama Gülen’in adını kullanan “bazı insanların” davaya müdahale ettiğini de iddia etti.
Gareth Jenkins “Ergenekon Davası”nın muhakkak AİHM’den döneceğini de büyük bir inançla savundu.
* * *
Gareth Jenkins ne kadar haklı ben bilemem. Zira, 5800 sayfa tuttuğu söylenen iddianamelerin tamamını okumadım.
Ancak Jenkins kendisine karşı çıkan, Ergenekon Davası’nın doğru yolda olduğunu hararetle savunan kişilerin de iddianameleri okumadığını iddia etti.
Şimdi ben buradan bir çağrı yapmak istiyorum.
Ergenekon davasını büyük gayretle savunan gazeteci arkadaşlar Gareth Jenkins ile bir canlı yayında tartışıp, Jenkins’in ağır ithamlarını çürütsünler. Zira onlar da şimdi itham altındalar. Jenkins “okuma” konusunda yanılıyor olmalı. Davayı hararetle savunan gazetecilerin iddianameleri okumamış olduklarını hayal bile etmek istemem.
İç tutarlılığı olan insan içeriğini tam olarak bilmediği bir olguyu canla başla savunamaz.
Bakalım, hangi babayiğit Gareth Jenkins’e hodri meydan diyecek?
Hasan mı, Cengiz mi, Nazlı mı, Emre mi, Mehmet mi, Mümtaz mı, İhsan mı?
Paylaş