ELİMDE Arı Hareketi’nin yayınladığı bir bildirge var.
Bugünlerde Türkiye’nin iyi yönetilmediğini, hatta hiç yönetilmediğini iddia eden birçok kuruluş ve kişi var. Ancak, Arı Hareketi’nin bildirgesi bazı yönleriyle dikkatimi çekti ve bugün bildirgenin bu bölümlerini sizinle paylaşmak istiyorum.
* * *
"...3 Kasım 2002 genel seçimleri, yerleşik siyasi partilerin, liderleri ve kadroları ile tasfiyesiyle sonuçlandı. Eski anlayışa tepki gösteren seçmen, ’yeni siyasi anlayışın temsilcisi’ olduğunu iddia eden bugünkü iktidar partisini yüzde 34’lük oy desteğiyle tek başına iktidara taşıdı.
Toplam seçmenlerin % 21’ini oluşturan 8.63 milyon kişinin sandığa gitmediği bu seçimde kullanılan oyların yüzde % 46.33’ü de parlamentoya yansımadı.
...Yakın siyasi tarihimizin en kapsamlı kadrolaşma hareketi bu hükümet döneminde görüldü. Atamalarda liyakat değil, siyasi görüş ön planda tutuldu. ’Geçici ve sözleşmeli personel’ adı altında kamu kurum ve kuruluşlarına personel alımı yapıldı. 2004’ten bu yana yaratılan kadro sayısı 43 bine, bürokratik atamalar ise bir önceki hükümetin yaptığı atamaları 4’e katlayarak 6.650 kişiye ulaştı. Bunların yalnızca % 47’si Cumhurbaşkanı’nın onayına sunuldu.
* * *
...Hükümet programında ifade edilmesine karşın, katılımcı demokrasi ilkesi ile ilgili önemli bir gelişme kaydedilmedi. Tek parti iktidarı ve parlamento çoğunluğuna sahip olmanın verdiği rahatlıkla sivil toplumla işbirliğine gidilmekten kaçınıldı. Sivil toplum kuruluşları arasında "bizden olan ve bizden olmayan" gibi bir ayrıma dahi gidildi.
...İktidar partisi seçilme yaşının 25’e düşürülmesi konusunda da samimi olmadığını gösterdi. Seçim bildirgesinde, gençlerin siyasete katılımı ile ilgili yer alan "Seçilme yaşını 25’e indireceğiz" vaadi yerine getirilmedi.
Gençlik STK’larının yoğun talebine rağmen, gençlik politikalarının uygulanmasında önemli rol oynayacak ve Türk gençliğini uluslararası platformda temsil edecek olan ’Ulusal Gençlik Konseyi’ kurulmadı..."
* * *
Arı Hareketi; başta sivil toplum, medya, iş dünyası, sendikalar olmak üzere toplumun tüm kesimlerini ülkenin geleceğine sahip çıkmaya, ilk kez oy kullanacak 4 milyon genç seçmen ile birlikte tüm seçmenleri yapılacak ilk genel seçimde sandığa gitmeye, böylece son seçimde % 79 olan katılım oranını, % 90’ın üzerine çıkarmaya, geçmişteki performansları nedeniyle gelinen noktada sorumlukları bulunan muhalefet partilerini vizyon ve söylemlerini geliştirmeye, kadrolarını kadınlar ve gençler başta olmak üzere yeni isimlerle takviye etmeye ve seçimlerde görüşleri kendilerine yakın partilerle işbirliği yapmaya, eski siyasetçileri ise artık eski kurallarla siyaset yapmalarının mümkün olmadığını göz önünde bulundurarak ve kişisel beklentilerini bir kenara bırakarak bu sürece destek vermeye çağırıyor.
* * *
Arı Hareketi başından beri çalışmalarını takdir ederek izlediğim bir sivil toplum kuruluşu. Siyasetle yakından ilgilenen ve ciddi çalışmalar yapmaya niyetlenen eğitimli gençlerin bir araya geldiği bir yapı sergiliyor.
İktidarla ilgili verdikleri ve yukarıda alıntı yaptığım bazı rakamlar bana çok ilginç geldi. Zira, verilen rakamlar iktidarın ne kadar yanlı ve dışlayıcı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Çağrıları ise herkesin kendine ders payı çıkararak okuması gereken bir çağrı!